Alle Media


Treffers 2,151 t/m 2,200 van 2,553     » Zie Galerij

    «Vorige «1 ... 40 41 42 43 44 45 46 47 48 ... 52» Volgende»

 #   Klikplaatje   Beschrijving   Verbonden met 
2151
Roodvonk treft twee gezinnen (1881)
Roodvonk treft twee gezinnen (1881)
Het rood vonk , dat onlangs als een dreigend spooksel onze gemeente binnentrad , heeft haar , naar het schijnt tot blijdschap van ieder weer verlaten na twee gezinnen bezocht te hebben , zonder offers te eischen .
 
2152
Rozetta Sophia Levie
Rozetta Sophia Levie
 
2153
Rumoer in de Kerk (1887)
Rumoer in de Kerk (1887)
25 Febr . Als vervolg op het eerste bericht omtrent het feit , dat hier 14 Febr . jl. voldongen werd , kan nog gemeld worden , dat de doleerenden de ingangen van kerk en consistorie-kamer behoorlijk verzekerd hebben tegen een mogelijke overrompeling van den vijand . Ook gedurende de en vóór de godsdienstoefening worden de maatregelen zóó genomen, dat de gezonden ringpredikant noch op stoel , noch aan het woord kan komen; de godsdienstoefeningen beginnen een half uur vóór den gewonen tijd, — de deuren worden niet geopend, voor ds Bajema en zijne kerkeraadsleden hunne plaatsen hebben ingenomen
— gedurende den dienst houdt een vertrouwdpersoon ( LI . Zondag een der kerkmeesters ) geposteerd aan of bij den ingang , een oogje in ' t zeil en geeft ds. Bajema door een teeken te kennen , wanneer de gezonden ringpredikant komt ; onmiddellijk volgt dan psalmgezang .
De voorzanger, de heer J. van Toledo , heeft aan ds. Bajema te kennen gegeven , dat hij onder de tegenwoordige omstandigheden niet als zoodanig wenscht te fungeeren , omdat hij het beslag op de kerkelijke goederen als onwettig beschouwt .
Naar wij vernemen , zijn de leden van den kerkeraad ( ouderlingen en diakenen ) heden provisioneel geschorst bij besluit van het classikaal bestuur van gisteren , 24 Febr .
Vermeldenswaardig is de eenstemmingheid , waar - mee het afscheidingsbesluit is genomen : kerke - raadsledeu , kerkmeesters en notabelen zijn allen zonder een enkele uitzondering met de beweging meegegaan . Slechts een enkele notabel had aan - vankelijk bezwaren , maur die zijn , als men althans de anecdote , die daaromtrent de ronde doet , als waar mag aamitmeu , op bijzouder curieuze wijze weggenomen .

==========

Mijnheer de Redacteur I
Met verwondering nam ik keunis van het plaatselijk bericht uit deze gemeenle , voorkomende in uwe courant van 24 dezer . Daarin toch wordt de talrijke opkomst ter kerke op j . I . Zondag toe - geschieven aan de waardeering , die de Heer Bajema , geschorst predikant alhier , bij de gemeente ondervond .
Zonder nu in dezen te willen beslissen , of die waardeering werkelijk zoo groot is , geloof ik toch als zeker te inog;ii aannemen , dat men die schare van menschen , die zich 1 . 1 . Zondag in ' t kerkge - bouw bevonden , niet allen als aanhangers der leer en der handelingen van Ds . Bajema mag aanmerken , maar voor een zeer groot gedeelte als nieuwsgierigen . Immers , van uit de omliggende plaatsen waren velen overgekomen , meer om te zien of er ook iels buitengewoons gebeuren zou , dan wel om te genieten van het zaligmakend woord des Heeren Bajema .
Het is alleen om hen , die niet van nabij met den toestand op kerkelijk gebied in deze gemeente bekend zijn , beter iu te lichten , dat ik besloot het bovenstaande door middel van Uwe courant ter kennis van het publiek te brengen .
Ontvang , mijnheer de Bedacteur , voor de opname dezer regelen , mijnen hartelijkeu dank .
Zuidland , 25 Feb . 1887 .
 
2154
Ruzie tussen jongelui uit Abbenbroek en Zuidland deel3 (1880)
Ruzie tussen jongelui uit Abbenbroek en Zuidland deel3 (1880)
Zuidland , den 26 Sept . 1880 . Mijnheer de Redacteur !
Het in de Nieuwe Brielsche Courant van gepas - Boerden Donderdag opgenomen ingezonden stuk uit Abbenbroek , omtrent een aldaar onlangs plaats gehad hebbende grove mishandeling van een land - bouwerszoon uit Zuidland vordert een tegenschrift voor hetwelk UEd . voorzeker wel een plaatsje zult willen inruimen in UEd . zeer g ( acht en veel gelezen blad .
Uw berichtgever uit Zuidland wordt , om to be - ginuou , door dien Abbenbroekschen inzender , een korrelig humeur toegeschreven , omdat hij partij tiekt en voor de rechten opkomt , van een tatsoen - lyk jongmeusch dezer plaats / integendeel hij kwam steeds gaarne op voor de rechten van het volk in het algemeen en voor die van de bewoners zijner plaats in het bijzonder , volstrekt niet korrelig van humeur zijnde , strjjd bjj steeds voor recht en billijk - heid .
Hoe fraai de Abbenbroekkenaar de bewuste zaak in een verkeerd daglicht wil plaatsen en welke drogredenen hij daartoe ook aanneemt , uw berichtgever neemt geen woord terug van het door hem vermeide . Uit een goede bron putte hij de feiten van die lage mishandeling op dien bewasten avond , en hoopt dat de bevoegde rechter termen zal kunnen vinden , om de gestrengheid der wet in hare volle kracht op den dader te kunnen toepassen .
Dat de bedoelde vier Abbenbroekscho heeron niet met zeer vredelievende bedoelingen op dien Zondag naar hier zijn gekomen , is blijkbaar en moeten zij lieden reeds voordat zij Zuidland kwamen bezoekon , zich in een alles behalve vredel'evenden zin hebben uitgelaten te Simonshaven . Wat beduiden de messen die zij bij zich droegen , en het werpen met steenen naar kinderen bij het verlaten van het dorp ; dit zyn teiten mijnheer de Abbenbroekenaar .
Dat de lust tot het bezoeken van Zuidland , door die heeren na het voorgevallene op den 12 dezer , eer too dan afgenomen is , dit zijn van die groote woorden die men in goed Hollandsch gewoonlijk met et woord > Bluf , aanduidt .
Steeds zijn ons de bezoekers van omliggende plaatsen aangenaam en welkom , doch met welbe - kende twistzoekers en rusiemakers zrjn wij vol - strekt niet ingenomen en kannen die zeer goed missen .
 
2155
Ruzie tussen jongelui uit Abbenbroek en Zuidland deel4 (1880)
Ruzie tussen jongelui uit Abbenbroek en Zuidland deel4 (1880)
Ingezonden Stukken .
Abbenbroek , 30 Sept . 1880 . Mijnheer de Redacteur l
Yorleen mij s . v . p . nogmaals een plaatsje ia aw veelgelezen blad , tot een antwoord aan den strijder voT regt en billijkheid ( zooals bij zichzelve betiteld ) uit Zuidland . Vooreerst dan mijnheer schreef ik a ia mijn vorig stokje ; volstrekt geen korrelig hu - meur toe , dewijl gij opkwaamt voor de regten van het fatsoenlijk jongmensch dat t » Abbenbroek , vol - geus ooggetuigen zijn mes kwam trekken , ( dat in mijn oogen nog vrij wat ergeris dan een mes bij zich dragen ); maar wel doordien het mij onmogelijk toescheen en « og toeschijnt , dat de woorden waarin uw berigt gesteld was , door iemand met een goed humeur konden geschreven worden . Gij schrijft ter - der mynheer dat ik de zaak in een verkeerd dag - licht wil plaatsen en daartoe drogredenen gebruik , maur eilieve ! mynheer , waarom dan dat verkeerde licht niet weggenomen on die drogredenen aangetoond door bewyzen by te brengen . Dy gy de feiten nit een goede bron put ; ' t is zeer wel mogelyk mijn - heer , maar zoolang gij geen betere bewyzen aan - voert , geloof ik het niet . De bewering dat de vier jongelieden nit Abbenbroek met geen vrede - lievende bedoelingen naar Zuidland kwamen , geloof ik alsmede niet , want dat zy geen twist gezocht hebbon maar tot vechten gedwongen zijn , dat is o > k oen teit Mijnheer de Zuidlander . Immers toen zij de bewuste herberg waar de mishandeling plaats greep , binnentraden , bevond zich daai niemand en kort daarna waren zij door een party Znidlanders overrompeld . Is dat ' soms strüden voor regt en billijkheid mynheer dat gij dergelyke barbaarsch - heden verdedigt door in uw bericht te zeggen dat die vier Abbenbroekers , door ettelyke inwoners van Zuidland zoo goed waren ontvangen . Of is dat misschien opkomen voor de regten ? ? der Zuidlanders in het bijzonder . Of zouden al die groote woorden zooals strijden voor regt en billy kheid ; ook bluf kunnen zijn . Het werpen met steenen bij het verlaten van het dorp is ( indien ' t gebeurd is ) na hetgeen zy die middag ondervonden hadden zeker nog geen bewijs dat zij met geen vredelievende bedoeling gekomen waren . Dat nu da bewoners van andere plaatsen steeds den Zuidlander wolkom zyn , dat zal toch wel geen blaf zijn ; immers ray werd nog niet zeer lang geleden door een vreemdeling medegedeeld hoe hij by het bezoeken van Zuidland reeds van verre met do nit gezochtste scheldwoorden werd begroet die hem zoolang volgden tot hij nit hot gezicht der honen Znidlanders was verdwenen .
Mijn hartelijken dank Mijnheer de Redactear voor de opname dezer regelen .
Uw Ed . dw . dn ., X .
 
2156
Ruzie tussen jongeren uit Abbenbroek en Zuidland (1880)
Ruzie tussen jongeren uit Abbenbroek en Zuidland (1880)
Abbenbroek , 20 Sept . ' 80 . Mijnheer de Redacteur !
Zondag 19 dezer kreeg ik uw veelgelezen blad van Donderdag 11 . in handen en las daarin een hatelijk bericnt aangaande de Abbenbroeksche kermis .
Ik kan niet nalaten hier iets op te schrijven .
Uw berichtgever uit Zuidland schijnt wat korrelig van humeur geweest te zijn toen hij dat bericht inzond . Misschien wist hij niet eens het rechte van de zaak , want om toch maar kortweg te schrijven van het laaghartig mishandelen van een fatsoenlijk landbouwerszoon , dient men beter met het feit bekend te zijn .
Vooreerst waren het geen belhamels die er bij tegenwoordig waren , maar licht wel zulke fatsoenlijke jongelieden , als de fatsoenlijke landbouwerszoon uit Zuidland , want deze was bij lang na niet zoo onschuldig als uw berichtgever wil doen voorkomen .
Wie toch gaf de eerste aanleiding tot twist ? Was het niet de fatsoenlijke landbouwerszoon geweest , voorzeker de heeren Zuidlanders waren ongemoeid vertrokken .
Verder acht uw berichtgever het een brutaliteit dat vier Abbenbroeksche jongelui ( waarbij er een was die niet eens bij het gebeurde te Abbenbroek tegenwoordig was geweest ) Zuidland bezochten .
Hij schrijft verder dat die heeren belhamels ( zoo als hij ze geliefd te noemen ) door ettelijke inwoners der gemeente Zuidland ( zeker ook fatsoenlijke landbouwerszoons ?:) op een wijze werden ontvangen die hen vooreerst wel de lust tat een tweede bezoek zal ontnemen .
Beter had hij kunnen schrijven dat die vier jongelui door veertig ü vyftig Zuidlanders op de gemeenste en ( om zijn eigene woorden te gebruiken ) laaghartigste wijze werden mishandeld . En wat ten slotte de lust tot het bezoeken van Zuidland betreft , geloof gerust Mijnheer de be - richtgever dat die lust door het mishandelen der jongelieden , eer toe dan af is genomen .
In dank zeggende Mijnheer de Redacteur voor de plaatsing dezer regelen , teeken ik mij UEds . Dw . Dienaar ,^^^^^^^^^ X .
 
2157
Ruzie tussen jongeren uit Abbenbroek en Zuidland (1880)
Ruzie tussen jongeren uit Abbenbroek en Zuidland (1880)
Met de Abbenbroeksche kermis , den 5 dezer , werd aldaar naar men verneemt een fatsoenlijke landbouwerszoon uit Zuidland op een verregaand laaghartige wijze mishandeld door eenige jongelieden uit Abbenbroek ; vier van die heeren belhamels hadden de brutaliteit gisteren ons dorp te bezoeken , doch werden in een herberg , door ettelijke inwoners dezer gemeente op een wijze ontvangen , die hen vooreerst wel de lust , tot een tweede bezoek zal ontnomen hebben ; zonder de krachtdadige bijstand van de Rijks - en gemeentelijke politie , waren de gevolgen niet te overzien geweest .
 
2158
S de Hoog geeft referentie voor hondenkarnmolen (1898)
S de Hoog geeft referentie voor hondenkarnmolen (1898)
 
2159
S. Lammerse zoekt dienstbode (1898)
S. Lammerse zoekt dienstbode (1898)
 
2160
Salomon (Sallie)Levie
Salomon (Sallie)Levie
 
2161
Samuel de Hoog
Samuel de Hoog
 
2162
Samuel Lammerse, familie advertentie overlijden
Samuel Lammerse, familie advertentie overlijden
 
2163
Samuel vd Meer schenkt zonen bedrag (1935)
Samuel vd Meer schenkt zonen bedrag (1935)
Samuel van der Meer schenkt aan zijn zoon Leendert van der Meer, landbouwer te Zuidland, een bedrag van F 4860,-, aan zijn zoon Adrianus van der Meer, landbouwer te Zuidland een bedrag van F 3845,-.
Rol:
Genoemd
Aktenummer:
1013
Aktedatum:
30/04/1935
Aard van de akte:
Schenking
Naam notaris:
Adriaan Diederik van Bergeijk
 
2164
Sara (Saartje) Levie
Sara (Saartje) Levie
Saartje Levie in originele Slandse klederdracht.
 
2165
Scheiding verdeling goederen Johannes Schmahl en Emmetje van der Meer (verlaten huisvrouw van Andries Bijl).
Scheiding verdeling goederen Johannes Schmahl en Emmetje van der Meer (verlaten huisvrouw van Andries Bijl).
Scheiding van de goederen gemeenschappelijk bezeten door Johannes Schmahl, smid te Zuidland, en Emmetje van der Meer, verlaten huisvrouw van Andries Bijl. De onroerende goederen (cf de inventaris) en de smidsgereedschappen en ijzervoorraad worden toegedeeld aan Schmahl, die ook de schulden op zich neemt.
Aktenummer:
3722
Aktedatum:
13-08-1900
Aard van de akte:
boedelscheiding
Naam notaris:
Cornelis Martines Loeff
Inventarisnummer:
8065
 
2166
Schoen- en zadelmakerij nu samen van J. Groeneveld en J. Elshout (1885)
Schoen- en zadelmakerij nu samen van J. Groeneveld en J. Elshout (1885)
 
2167
Schoen- en zadelmakerij van J. Groeneveld overgedaan aan J. Elshout (1893)
Schoen- en zadelmakerij van J. Groeneveld overgedaan aan J. Elshout (1893)
De Schoen - en Zadelmakerij, benevens de handel in aanverwante artikelen en in klompen, touwwerk en zakken door den ondergeteekende, J. GROENEVELD, eerst voor eigen rekening gedreven en sedert het jaar 1885 voor gemeenschappelijke rekening met JACOB ELSHOUT , wordt van 1 Januari 1893 af alléén door den ondergeteekende ELSHOUT uitgeoefend, die zich minzaam aanbe - veelt en hoopt zich ieders vertrouwen waardig te zullen maken , terwijl de ondergeteekende , J . GROENEVELD , zijnen hartelijken dank betuigt voor de gunst en het vertrouwen , gedurende ; bijna 50 jaren ondervonden en JACOB ELSHOUT als zijn opvolger , bij het publiek aanbeveelt .
 
2168
School (AKCLS_2_1_A_voorkant).
School (AKCLS_2_1_A_voorkant).
 
2169
School (AKCLS_2_1_B_achterkant).
School (AKCLS_2_1_B_achterkant).
Verzonden aan mej. M. Kleiwegt, Eudokia Zaal 79 Bergweg Rotterdam
Beste juff Kleiwegt. Ik heb mijn pakje ontvangen. En bedank u vriendelijk. Hoe gaat het met u met mij gaat het best ik denk volgende week weer naar mijn dienst te gaan. Doe je ze alle de groeten van mij op de zaal de zusters ook. Verder de groeten van mij. T Klok en ook van Arie van Rij Zuidland.
 
2170
School met den Bijbel 1928, Zuidland 5
School met den Bijbel 1928, Zuidland 5
Bovenste rij van links naar rechts: Izak Troost, Jaap Troost, onbekend, Leen Sluimer en Jan Jongejan Czn.
Tweede rij van achteren: Meester Hayer, Sjaantje Romijn, Riek Sluimer, Siet Wolters Pdr, juffrouw van Lummel, Pie Wolters Pdr, Henk Jongejan Czn, juffrouw Hajer en juffrouw P. de Hoog.
Derde rij: Alie Zevenbergen Pdr, Arendje Lugtenburg Jdr, Jannetje Romijn, Alie van Meurs PDr, Sjaantje Vingerling Bdr (overleden 10 mei 1928), Cor Lugtenburg Jdr.
 
2171
School met den Bijbel gaat beginnen (1887)
School met den Bijbel gaat beginnen (1887)
Zuiilland 9 25 Jan . De lessen op de alhier gestichte school met den Bijbel zullen , naar men verneemt , onder leiding van den Heer R. Hajer. met Februari aanstaande een aanvang nemen. Voorloopig zullen slechts een zestigtal leerlingen worden opgenomen, hoewel een veel grooter aantal aanvrage tot toelating heeft gedaan .
Het schoollokaal en de onderwijzerswoning zijn zeer doelmatig ingericht en net afgewerkt .
 
2172
School met den Bijbel is compleet // Kerknieuws // Nieuwe bakker in het dorp (1887)
School met den Bijbel is compleet // Kerknieuws // Nieuwe bakker in het dorp (1887)
16 Juni . De in Februari geopende school met den bijbel telt nu ongeveer honderd leerlingen en daarvoor zijn gesteld een hoofdonderwijzer , een hulponderwijzer en een flinke kweekeling . Rekent men den kweekeling voor een half man, dan voldoet de sterkte van het personeel aan de eischen van den tijd . Wel een bewijs , dat het bestuur van die school bovenal goed onderwijs wil . In den loop van den zomer wordt er, naar men zegt , nog een lokaal bijgebouwd en een onderwijzer aangesteld .
17 Juni . De doleerende kerkvoogd Luymes heeft zich verleden week teruggetrokken uit de kerkelijke zaken . Oe doleerende kerkvoogd De Hoog verscheen Woensdag 11 . in de vergadering van het polder bestuur, om naar gewoonte voor de kerk als ingelande stem uit te brengen . De toegang tot de stembus werd hem evenwel geweigerd op grond , dat hij door de wettige overheid vervallen was verklaard , niet alleen van zgn betrekkingvan kerkvoogd , maar ook van zijn lidmaatschap der Nederduitsch Hervormde kerk .
=========
Wij verheugen ons sinds een paar weken in het bezit van een ' nieuwen bakker (Jan de Ruiter). We hebben nu juist een half dozijn . Dat zal toch wel genoeg zijn op een bevolking van 1800 zielen, waarvan er velen nog zelf hun brood bakken. Toch hoor ik, dat hij het heel druk heeft . Is het , omdat zijn brood beter is , dan dat van de anderen ? Is het , omdat zijn brood beter wichthoudend is dan dat van de anderen ? Gebruikt hij minder vreemde bloem ? Levert hij zijn brood goedkooper ? Is het zijn schuld , dat we nu maar een stuiver voor een mikkebrood behoeven te geven ? Komt het door hem , dat we bij de krasse verhooging van den tarweprijs slechts een cent voor een brood meer betalen ? Ik weet het niet . Maar ik denk,dat het hier ook wel waar zal wezen , dat alle nieuwe bezems schoon vegen.
 
2173
School met den Bijbel Zuidland 1, 1917
School met den Bijbel Zuidland 1, 1917
Van links naar rechts, bovenste rij: Jan de Hoog Wzn, Gerrit de Hoog Wzn, Jan de Labije, Arie van Seventer Dzn, Krijn Zevenbergen Mzn, Jan van Buuren.
Van links naar rechts, 2e rij van boven: Mej. P.J. Boodt, Mej. W.F. Hajer, Izak Kraaijenbrink, Wim van Rij Hzn, Maarten vd Hooven Lzn, Leen Overgaauw Czn, Henk Klok, Toon Kraaijenbrink, Arie Overgaauw Czn, Meester R. Hajer.

Van links naar rechts, 3e rij van boven: P. Jongejan Czn, Suus van Meurs, Dirkje Jongejan, Cor Zevenbergen, Pietje Nobel, Sientje Herrewijnen, Geertrui Nobel, Magdalena Nobel, Bas Nobel.

Van links naar rechts, onderste rij: Cor Bosgieter, Teun Kraaijenbrink, Japie de Hoog Wzn, Betje de Hoog Wd, Mina vd Wal, Jaan Zevenbergen, Teuntje Velgersdijk, Jan Velgersdijk, Wim vd Slot, Teun vd Slot.
 
2174
School met den Bijbel, Zuidland 1, 1923
School met den Bijbel, Zuidland 1, 1923
Vlnr bovenste rij: Cees van Beek, Jan Lugtenburg Jaczn, Arie van Rij, Cor Quak Gzn, Cees Poldervaart, Huib van Eersel, Rudolf Dierkens, Abraham van Gijzen Jzn.
2e rij van boven: Gerrit Vermeer, Piet Landman Azn, MAarten Lugtenburg, Maarten van den Hooven Lzn, Piet Weeda, Trui Stoof JD, Rachel Weeda, Dit Stoof Jd.
3e rij van boven: Meester D. de Fijter, Jans Weeda, Neel van der Hooven Ld, Marie Vermeer, Betje Luijendijk, Jaantje van den Engel, Nel van den Engel, Zoet Landman Abrdr, Corrie Durkstra, Dirkje van Sintmaartensdijk, Meester R. Hajer.
Voorste rij: Wouter van den Hooven Lz, Rines Vermeer, Dirk Stoof Jzn, Leen van Beek, Abra van den Hooven Ld, Jans Landman, Betje Quak, Heli Dierkens.
 
2175
Schoolreisje met de stoomboot naar Rotterdam voor OLS leerlingen (1887)
Schoolreisje met de stoomboot naar Rotterdam voor OLS leerlingen (1887)
Gisteren maakte een 12-tal kinderen van de openbare school met een der onderwijzers een reisje naar Rotterdam , waar verscheidene voor kinderen aantrekkelijke zaken werden bezichtigd . Ongeveer 3 en een half uur brachten ze in den dierentuin door en konden er toen slechts noode van scheiden. Spoorbrug, vleeschhal, G.K. Van Hogendorp, passage, Fransche bazar en andere zaken trokken achtereenvolgens de aandacht , terwijl nog zeer veel op het programma stond , dat wegens tijdgebrek niet in oogenschouw genomen kon worden.
Ten zeerste roemt de geleider de vriendelijke hulp en voorkomendheid op dit tochtje ondervonden van de bemanning en de directie van de stoomboot Den Bommel , die kosteloozen overtocht aan de kinderen verleende en van misschien wel 20 vreemde dames en heeren bij de wandeling door de stad en van zooveel anderen in de diergaarde.
Vroolijk en opgewekt toog het troepje 's morgens om half zes uit , opgetogen kwam het s=avonds om half zeven weer thuis .
 
2176
Schoonrijderij en concours tijdens kroningsfeest Wilhelmina (1898)
Schoonrijderij en concours tijdens kroningsfeest Wilhelmina (1898)
 
2177
Simon Kabbedijk
Simon Kabbedijk
 
2178
Simon Plooster Obituary
Simon Plooster Obituary
 
2179
Simon Plooster passes beyond
Simon Plooster passes beyond
Was former Orange City Merchant - Funeral Saturday
 
2180
Simon Weeda (12) voor de rechter vanwege diefstal(1896)
Simon Weeda (12) voor de rechter vanwege diefstal(1896)
Nog werd behandeld de zaak tegen S . W ., 12 jaar , vlaszwingelaar te Zuidland , die op 12 Janu - ari met zijn 9-jarig broertje Bastiaan , eenig aan de christelijke school te Zuidland toebehoorend geld uit een met hangslot gesloten offerbus te hebben losgebroken .
Beklaagde , die op bewusten dag de Zondags - school had bezocht met zgn broertje , had gezien , dat een offerbus aldaar op de tafel stond . Na af - loop der school , toen zich niemand meer daarin bevond , was hij stil met zijn broertje naar binnen gegaan , had het lipje der bua verbroken en daar - uit eenig geld weggenomen . Een gedeelte daar - van had hij aan zgno moeder gegeven , zeggende , het met dobbelen verdiend te hebben , terwijl hij nog daarvan had gekocht een paar klompen , een pijp enz .
Het O . M . deelde de rechtbank mede , dat bekl . een zeer verwaarloosde opvoeding heeft gekregen en vorderde diens plaatsing in een rijksopvoedings gesticht tot zijn 18e jaar .
 
2181
Simonshaven en Biert krijgen water uit de Vierambachtsboezem (1885)
Simonshaven en Biert krijgen water uit de Vierambachtsboezem (1885)
10 November. Door eigenaren en gebruikers van landen, gelegen in de polders Simonshaven en Biert, is met groot genoegen kennis genomen van het ontwerp—besluit, door Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland ingediend, waarbij onder meer is bepaald, dat de voormelde polders in den zomer, wanneer zij daaraan behoefte heeft, van water zullen worden voorzien uit den Vier-Ambachtsboezem .
Niettegenstaande de polders Simonshaven en Biert dit recht sedert eeuwen hebben gehad , achtte het bestuur van het Hoogheemraadschap van Putten , dat het bestuur over den Vier-Ambachtsboezem heefc , dat recht vervallen , ten gevolge van de stichting van het stoomgemaal ,/ De Leeuw van Putten ", waardoor de polders Simonshaven en Biert in vereeniging met eenige andere polders , bemalen worden . Het geschiedde op grond , dat men wel verplicht was de polders van het overtollige water te bevrijden , doch niet van water te voorzien . Gelukkig , dat de Gedeputeerde Staten deze zienswijze niet deelen , en tusschen - beiden zyn getreden om aan die handelwijze een einde te maken en de polders Simonshaven en Biert recht te verschaffen , zonder andere polders te benadeelen en de gecombineerde waterloozing begrepen .
— Tot ouderlingen der Ned . Herv . gemeentealhier zijn benoemd de heeren : J . Oprel Gz . en R . van Sint Maartensdijk , en tot diaken de heer
D . van der Bie . Naar men verneemt , zullen deze nieuw benoemden , aanstaanden Zondag door denheer Kalkman, predikant te Maassluis , worden bevestigd .
De kerkeraad is dus weder voltallig ; hadden wij nu ook maar een dominé , dan waren we weder ^ au grand complet ".
 
2182
Sintmaartensdijk, Cornelis van en Neeltje van Doorn
Sintmaartensdijk, Cornelis van en Neeltje van Doorn
 
2183
Slager C. Trouw slacht varken van 685 pond (1885)
Slager C. Trouw slacht varken van 685 pond (1885)
10 Jan . Het aangekondigd groot concert door de muziek-vereeniging // Concordia " van Hellevoetsluis , had jl , Woensdag avond plaats onder directie van den kapelmeester den heer L . Woche .
De flink bezette zaal , bewees dat Zuidland's ingezetenen , het hooren van schoone muziek , weten te waardeeren.
Al de nummers van het programma werden Hink afgespeeld, en het bal duurde tot laat in den nacht. De orde werd geen oogenblik gestoord , en de bediening benevens het consamabele, waren zooals men dat steeds bij de weduwe Van Driel gewoon is nl. voortreffelijk.
Wij roepen dan ook de schoone kapel van den heer Woche een welgemeend tot wederziens toe .
— Als een groote zeldzaamheid kan gemeld worden dat een paar dagen geleden, alhier door den slager C . Touw een varken geslacht is het welk zes honderd vijf en tachtig pond woog , met 70 pond vet ; het varken was gekocht bij den heer Frans van Prooijen Sr., landbouwer onder Abbenbroek .
 
2184
Slagerij en kaashandel Westendorp verhuist naar Alphen aan den Rijn (1896)
Slagerij en kaashandel Westendorp verhuist naar Alphen aan den Rijn (1896)
 
2185
Slechte vlaswinter in het vooruitzicht (1896)
Slechte vlaswinter in het vooruitzicht (1896)
De vooruitzichten voor de aanstaande vlas-kampagne zyn zeer ongunstig.
Vroeger jaren werden alhier plus minus honderd vyftig hectaren van dat product verbouwd, dit jaar circa twee derde gedeelten minder .
De personen welke naar Groningen zyn geweest, ten einde even als vroeger vlas te koopen, zyn onverrichter zaken geretourneerd wegens duurte en slechte kwaliteit van het vlas .
Met reden wordt de naderende winter door de ijverige arbeiders met zorg te gemoet gezien .
 
2186
Slijkaak gezonken op het Spui waarbij Cornelis Groenenberg en Bastiaan Goudswaard zijn verdronken.(1910)
Slijkaak gezonken op het Spui waarbij Cornelis Groenenberg en Bastiaan Goudswaard zijn verdronken.(1910)
Groenenberg is kennelijk verdronken aan de kant van Goudswaard want dat staat op zijn overlijdensakte, terwijl Bastiaan Goudswaard overlijdensplaats Zuidland is (waar hij ook woonde).
 
2187
Smederij van H. Meerman te koop (breedstraat) en winkelpand aan de Ring (1894)
Smederij van H. Meerman te koop (breedstraat) en winkelpand aan de Ring (1894)
kad. B 1424 en 372 aan de Breedstraat (hierop stond vroeger een hoefstal)
winkel in de Ring te Zuidland, kad. B 1430 en 1431, verhuurd aan Kornelis Boender.
 
2188
Smid H. Meermans vraagt knecht (1884)
Smid H. Meermans vraagt knecht (1884)
 
2189
Smid Meermans te Zuidland zoekt een smidsleerjongen (1897)
Smid Meermans te Zuidland zoekt een smidsleerjongen (1897)
 
2190
Smid van der Velde neemt hypotheek op zijn huis en smederij (1934)
Smid van der Velde neemt hypotheek op zijn huis en smederij (1934)
Jacob Jan van der Velde Jobszoon, smid te Zuidland bekent aan Jannetje Adriaantje Vos te Wassenaar, weduwe van Jan Floris Kleinjan een schuld van F 4000,- tegen 4,75%. Hij verleent hypotheek op een huis met smederij te Zuidland, kad. B 1118 en 1875.
Rol:
Genoemd
Aktenummer:
739
Aktedatum:
18/01/1934
Aard van de akte:
Schuldbrief
Naam notaris:
Adriaan Diederik van Bergeijk
 
2191
Sociëteit Vriendschap en Genoegen (1899)
Sociëteit Vriendschap en Genoegen (1899)
 
2192
Sophia Emma Clara Levie
Sophia Emma Clara Levie
 
2193
Sophia Hartogs
Sophia Hartogs
Echtgenote van Nathan Pinas Levie
 
2194
Sophie (Fietje) Levie
Sophie (Fietje) Levie
 
2195
Sprekersavond voor vereniging 'Nut en genoegen' (1899)
Sprekersavond voor vereniging "Nut en genoegen" (1899)
28 Dec . Heden avond trad als spreker op voor de Vereeniging „ Nut en genoegen ", de heer L . M . Muns van Vlaardingen , die met een keur van voordrachten de leden en geïntrodoceerden den ganschen avond alleraangenaamst bezig hield . Zoowel op dramatisch als op komisch gebied , toonde de heer M . zich een meester . Een ieder keerde dan ook recht voldaan huiswaarts , na met luid applaus ingestemd te hebben met het woord van dank en het „ tot weerziens " van den Voorzitter der Vereeniging .
 
2196
SS schelde komt langs Zuidland voor vervoer naar Numansdorpse paardenmarkt.
SS schelde komt langs Zuidland voor vervoer naar Numansdorpse paardenmarkt.
 
2197
Staan v.l.n.r.:
Adriaan (Laan) van der Wagt geboren 1895, NN, Abr. van Gijzen.
Zittend idem: Rien Overgaauw. Jacov Weeda Jaczoon.
Staan v.l.n.r.: Adriaan (Laan) van der Wagt geboren 1895, NN, Abr. van Gijzen. Zittend idem: Rien Overgaauw. Jacov Weeda Jaczoon.
 
2198
Stand der bevolking per 1 januari 1895
Stand der bevolking per 1 januari 1895
18 Januari .
Aan den heer A.E. van Deinse , predikant te Ammerstol, is toezegging van beroep gezonden naar de Nederduitsch Hervormde gemeente alhier.
— In 1894 werden alhier geboren 37 kinderen van het mannelijk en 28 van het vrouwelijk geslacht .
Overleden 16 m . en 23 Tr . personen .
Ingekomen 41 „ „ 58 „ „
Vertrokken 44 „ „ 51 „ „
Voltrokken huwel . 19 .
De bevolking der gemeente bedroeg op den 31 December jl. 1850 zielen
 
2199
Stand der bevolking Zuidland over 1891 (1892)
Stand der bevolking Zuidland over 1891 (1892)
8 Jan .
In 1891 werden alhior geboren 37 kinderen van het mannelijk en 27 van het vrouwelijk geslacht .
Overleden : 23 manneljjke en 20 vrouwelijke pers.
Ingekomen : 41 „ » 46 „ „
Vertrokken :51 „ » 50 „ „
Voltrokken huwelijken 20 .
De bevolking der gemeente bedroeg op 31 December 11 . 1871 zielen
 
2200
Stand van zaken bevolking 1 januari 1889: 1862 zielen
Stand van zaken bevolking 1 januari 1889: 1862 zielen
In 1888 werden alhier geboren 36 kinderen van het mannelijk en 35 van het vrouwelijk geslacht .
Overleden 11 mannel . en 18 vrouwl . personen - Ingekomen 27 y 35 « H Vertrokken 40 ^ 52 y // Voltrokken huwelijken 16 . De bevolking der gemeente bedroeg op 31 December 11 . 1862 zielen .
 

    «Vorige «1 ... 40 41 42 43 44 45 46 47 48 ... 52» Volgende»