Krantenartikelen


Treffers 401 t/m 450 van 963     » Zie Galerij

    «Vorige «1 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 20» Volgende»

 #   Klikplaatje   Beschrijving   Verbonden met 
401
Herrie in de kerk: kerkgangers die hun kinderen hebben laten dopen bij ds Bajema uit hervormde gemeente gezet (1889)
Herrie in de kerk: kerkgangers die hun kinderen hebben laten dopen bij ds Bajema uit hervormde gemeente gezet (1889)
By uitspraak van den kerkeraad der Ned . Herv . gemeente alhier , dd . 22 Febr . jl , zijn 28 leden van die gemeente vervallen verklaard van hun lidmaatschap , wegens overtreding der kerkelijke reglementen , door het laten doopen van een of meerderen hunner door den vroegeren predikant der Herv . ger . kerk ( doleerende ) te Zuidland , den heer Bajema .
 
402
Herrie in de kerk: scheiding der goederen voltooid. 200 kerkgangers maken overstap naar Gereformeerde Gemeente (1889)
Herrie in de kerk: scheiding der goederen voltooid. 200 kerkgangers maken overstap naar Gereformeerde Gemeente (1889)
7 Februari . De doleerende personen , die gedurende een tweetal jaren de eigendomsbewijzen en het archief van den Kerkeraad en de Diaconie in handen hielden , hebben die documenten gisteren aan den wettigen kerkeraad alhier overgegeven . Evenals op alle andere doleerende plaatsen in het land , zijn ook hier ter plaatse de volgelingen van Dr .Knijper genoodzaakt geworden , de wapens over te geven en zich te voegen naar de uitspraak van den bevoegden rechter . Zoo valt het dus hier evenals op alle andere plaatsen , niet in den smaak van het anti-revolutionaire 2e-Kamerlid , den heer De Savornin Lohman , die de stoutheid had , te zeggen : // onze beginselen zullen zegepralen » al ging ook het land verloren .*
Zoo zyu wij gelukkig eindelijk aan het einde van dit treurig kerkelijk drama , waaruit niet veel goeds is voortgekomen , dat heel wat hartstochten in beweging heeft gebracht , doch ten slotte de overwinning aan de rechtmatige partij toedeelde .
— Onderstaande circulaire is heden aan ruim 200 lidmaten , die vroeger niet hebben verklaard , dat zij wenschten lidmaat van de Hervormde Kerk te blijven , verzonden :
> De kerkeraad der Hervormde gemeente te Zuidland , wendt zich thans voor de derde maal tot U , al schynt het ook te blijken uit Üw stilzwegen op vroeger gedane vragen , dat gij hem niet als zoodanig wilt erkennen .
Oogenschynlijk toch gaat ook gij mede met die partij , welke zich wil afscheiden van onze Nederlandsche Hervormde kerk . Daarom wenscht de kerkeraad voornoemd thans van u een beslist antwoord op de vraag :
w Wilt gij blijven behooren tot de Nederlandsche Hervormde kerk of schaart gij o aan de zijde der zich noemende doleerenden ?•
Indien gij nu prijs stelt op het lidmaatschap van de Nederlandsche Herv . kerk , dan verwacht de kerkeraad eene schriftelgke verklaring daarvan voor den 13 Febr . 1889 , welke door u moet worden bezorgd ten huize van den koster der gemeente , H . Dijkers .
( Geteekend ) De Kerkeraad te Zuidland , L . H . Rienderhoff , Consulent . J , Oosthoek . M . van Rij . P . Lammerse Sr . C . van der Hoeven . M . Vermaat . J . G . Bloem .
 
403
Herrie in de kerk; beide partijen in de rechtbank vanwege verdeling van de boedel (1888)
Herrie in de kerk; beide partijen in de rechtbank vanwege verdeling van de boedel (1888)
De procedure wegens de kerkelijke goedereu alhier heeft een aanvang genomen . Doordat de president der Rotterdamsche Rechtbank , de heer mr . J . H . Vaillant , door een huiselijke aangelegenheid het presidium niet verder kon waarnemen , zijn re - en dupliek uitgesteld tot Za - terdag 13 October . Voor de inter venieerende partij voerde bet woord mr . De Savornin Lohnaan uit ' s - Hage , terwijl mr . Knottenbelt te Rotterdam voor de andere partg van antwoord diende . Laatstgenoemde stelde in het licht , dat eischers in interventie bevoegdheid missen , in rechten op te treden namens de Nederlandsche Hervormde gemeente . Daartegenover stelde pleiter een be - wijsvoering betreffende de wettige bevoegdheid van de kerkmeesters der Nederlandsch-Hervormde gemeente , welke de kerkgoederen opeischen .
 
404
Herrie in de kerk; Hervormde gemeente krijgt kerk en goederen terug (1888)
Herrie in de kerk; Hervormde gemeente krijgt kerk en goederen terug (1888)
21 Dec . Het is na byna twee jaren geleden , dat een groot deel van de leden der Hervormde gemeente alhier met de bestuurders aan het doleeren gingen . Zij hielden gedurende dien tijd wederrechtelijk de gebouwen en goederen , aan de gemeente behoorende , in handen. Dezer dagen echter zijn die eigendom ' men aan de wettige kerkmeesters overgegaan en zal aanstaanden Zondag ochtend de eerste godsdienstoefening voor de Hervormden in hek kerkgebouw gehouden worden .
De consulent Ds . Rienderhoff , predikant te Oudenhoorn , welke zich in deze moeielijke tijden zoo voorbeeldig van zijne taak gekweten heeft , zal alsdan optreden .
De doleerenden zullen voortaan hunne godsdienstoefeningen houden in do christelijke school .
— Dezer dagen werd alhier eene vereeniging opgericht onder den naam van » Nut en Genoegen .* De vereeniging stelt zich ten doel , door het houden van lezingen en voordrachten , nuttig te zijn en de gezelligheid te bevorderen .
Velen traden als lid toe , Gepasseerden Woensdag werd reeds eene vergadering gehouden voor leden en geïntroduceerden . Verschillende voordrachten werden geleverd en met recht kan gezegd worden , dat deze avond een zeer genoeglyke was .
 
405
Herverkiezing L. van der Meer als wethouder (1891)
Herverkiezing L. van der Meer als wethouder (1891)
Den heer L . van der Meer is door den Raad dezer gemeente herbenoemd als wethouder .
— De begrooting van ontvangsten en uitgaven dezer gemeente over 1892 is den Raad aangeboden en bedraagt in ontvangst en uitgaaf de som van f 12403,80 5 , zoodat het batig saldo nihil is .
 
406
Herverkiezing Raadsleden. Jubileum GC de Hondt, landbouwnieuws (1879)
Herverkiezing Raadsleden. Jubileum GC de Hondt, landbouwnieuws (1879)
30 Juli . Bij het openen der stembriefjes ter gelegenheid van de herstemming van twee leden van den rlaad alhier , is gebleken , dat de beide aftredende leden , de heeren Teunis Blaak en Leendert van der Meer Szn ., beiden met een meerderheid van stemmen zijn herkozen , respectievelijk met 33 en 28 van de 51 uitgebrachte stemmen . De meerderheid der kiezers heeft dus hun mandaat weder vernieuwd en daardoor ten volle recht doen wedervaren aan twee zeer verdienstelijke raadsleden , waarvoor hen den dank van alle weldenkcnden in ruime mate toekomt .
Veel goeds kwam reeds met hunne medewerking tot stand , waaronder een eerste plaats bekleed , de stichting van onze bewaarschool enz ., waarvan dagelijks de goede resultaten voor een ieder , ( die tenminste niet ziende blind wil zijn ) zijn waar te nemen ; terwijl men zich vleien mag dat onze gemeenteraad zal voortgaan met nog meerder goeds en nuttigs te stichten , waarvoor hen de welverdiende hulde van tijdgenoot en nageslacht zal ten deel vallen .
*— Het hooi komt nu heerlijk binnen en geeft stof tot groote dankbaarheid , vooral als men het oog naar elders wendt . Kwaliteit en kwantiteit laten niets te wenschen over .
Wat de aardappelen aangaat , ziet het er minder rooskleurig uit . De ziekte of het kwaad , zooals de geijkte term is , heeft zich , vooral in de laatste dagen , schrikbarend uitgebreid ; eerst de menigvuldige regen en nu de warme temperatuur , werken uiterst nadeelig op dat product , zoodat het niet kan uitblijven , of wij zullen weder dure aardappelen eten .
De dag van heden zal voor
*— 1 Augustus , den heer G . C . de Hondt en de zijnen een onvergetelijke dag blijven . ZEd . mocht het tijdstip her - denken , waarop hij vodr 25 jaren alhier de betrekking van hoofdonderwijzer aanvaardde .
De waardige en zeer verdienstelijke jubilaris ontving de welgemeende felicitation van tal van vrienden , den gemeenteraad , de ambtsbroeders , oud - en tegenwoordige discipelen , terwijl ieder van hen deszelfs hartelijke gelukwensch met een prachtig cadeau deed vergezeld gaan .
Het schoolgebouw was prachtig versierd ; de leerlingen werden onthaald , en talrijk was de opkomst van vrienden en bekenden , welke den heer de Hondt uit de volheid des harten hunne geluk - wenschen kwamen aanbieden , met dit zijn zilveren feest , en de hoop snitten , dat zij den hooggeachten jubilaris nog lang , ja zeer lang , in zijn nuttigen werkkring mogen werkzaam zien .
Een woord van dank ten slotte aan de feestcommissie , aan wiens ijverige bemoeiingen men het verschuldigd is , dat dit schoone feest volkomen geslaagd mag heeten .
 
407
Hervormde kerk kiest nieuwe leiding (1890)
Hervormde kerk kiest nieuwe leiding (1890)
19 December .
Bij de kerkelijke verkiezingen zijn de liberale aftredenden met algemeene stemmen herkozen . De heeren Pieter Lammerse Sr als ouderling , Maarten Vermaat als diaken on Wouter van de Erve als kerkmeester.
— Bij de doleerenden alhier is tot predikant beroepen de heer Sluijter te Loosduinen .
 
408
Het feest van 27 juli 1877 en vooral de muziekbesteding doet veel stof opwaaien
Het feest van 27 juli 1877 en vooral de muziekbesteding doet veel stof opwaaien
19 Juli 1877 . Mijnheer de lledacteur !
Met verwondering las ik Dinsdag avond in het Supplement van het > Weekblad van Voorne en Putten enz ." het ingezonden stukje van : » een landman ."
Op dat stukje Valt nog al wat aan te merken . Vooreerst heeft de steller er van weinig acht gegeven op de punctuatie , on bovendien kan men er nog taalfouten in vinden . Ten tweedo begrijp ik niet , hoe dat » een landman " do courage heeft om iemand verachtelijk on een schrikbarenden leugenaar te noemen , omdat hij de muziek duur vindt . Weet » een landman " wel , dat niet ieders gevoelens dezelfde zijn ; wat de een duur vindt , zal de ander goedkoop noornon . De inzender van dat stukje heeft dus volstrekt niet het recht , om zulke lage uitdruk - kingen in een courant te bezigen . Mijns inziens moest do Redactie van hot Weekblad dergelijke stukken aa.;i een strenger onderzoek onderwerpen . Wauneer Mijnheer de y > Land ) nan '' nu in een volgend nomnier der Courant zijn gezegde niet met flinke degelijke bewijzen staaft , noem ik hem » een laffen kerel ." 1
U dank zeggende . Mijnheer de Redacteur , voor de mij toegestane ruimte , noem ik mij na groete , EEN VIJAND VAN DE LEUGEN ."
 
409
Het gezin van smid Arie Kans is zwaar getroffen door de typhus. Zoon Jan Kans overlijdt op 25 maart 1882.
Het gezin van smid Arie Kans is zwaar getroffen door de typhus. Zoon Jan Kans overlijdt op 25 maart 1882.
30 Maart . Volgens de ter gebruikelijke plaatse aangeplakte kiezerslijsten , bedraagt het aantal kiezers voor de verkiezing van leden van den gemeenteraad alhier 97, en voor de verkiezing van leden van de 2e Kamer der Staten Generaal , en der Provinciale Staten 57 kiezers .
— De typhus-abdominalis , heerscht sedert eenige dagen op eene ernstige wijze in het huisgezin van den smid A . K ., alhier ; den oudsten zoon , een veelbelovend jongeling , zagen de bedroefde ouders reeds ten grave brengen , het hoofd des gezins en acht zijner kinderen , zijn door deze ziekte aangetast ; tot nu toe schijnt deze gevaarlijke ziekte zich gelukkig niet uit te breiden .
 
410
Het weer zorgt voor zorgen over de gewassen (1887)
Het weer zorgt voor zorgen over de gewassen (1887)
21 Juni . Nog kort geleden mochten wij ons verheugen in den gunstigen toestand , waarin de veldvruchten verkeerden ; door den aanhoudenden schralen hoogen wind , zonder regen , heeft daarin sedert den laatsten tijd een ongunstige verandering plaatsgehad ; uitgezonderd de tarwe welks zeer goed staat , heeft vooral ook bet vlas de nadèelige gevolgen van dit weder ondervonden, vóór dat bet vlas zijn vereischte lengte heeft , begint het reeds te bloeien en dan is het met groeien gedaan , daar het ook erg dun staat .
Als de aardappelen ook niet spoedig een malschen regen krijgen , dan zal het er met deze aardvruchtim niet goed uitzien .
De regenwaterputten geraken door die langdurige droogte dan ook uitgeput.
— Op kerkelijk gebied is het nog zoo watstatus quo . Gepasseerden Zondag leidde de heerpredikant van Simonshaven , in het daarvoor bestemde lokaal , de godsdienstoefening der Nederduitsch hervormden en aanstaanden Zondag zalde Heer Koch , predikant te Spijkenisse , de vacaturebeurt waarnemen .
 
411
Het welkom van de nieuwe Burgemeester van Zuidland (1896)
Het welkom van de nieuwe Burgemeester van Zuidland (1896)
In bange verwachting opende menig Zuidlandsch burger in den vroegen morgen van dézen dag zijn deur om een onderzoekenden blik op den hemel te slaan.
Weken, ja , maanden aaneen toch, had men weinig anders gehad dan regen en nog eens regen en vurig verlangde iedereen, dat deze dag toch eens een uitzondering zou maken. Wat moeite en zorg en kosten had men, eendrachtig als ooit, zich niet getroost om dezen dag tot een onvergetelijke te maken! En dat alles zou zonder effect zijn, indien vandaag het weer niet meeliep.
En? Nevelig ! Maar . . . windstil , en juist die windstilte liet hoop op het doorbreken van de zon , indien er een koeltje mocht komen I Hoe klopte het hart van hoop en verwachting bij het doen van die waarneming. En de hoop werd vervuld en de verwachting niet teleurgesteld. De uitgestoken vlaggen, die van oogenblik tot oogenblik menigvuldiger werden en eerst treurig en slap neerhingen, kwamen langzaam, langzaam aan in beweging . De doffe, grijze nevel werd allengs dunner, totdat tusschen achten en negenen de zon van tijd tot tijd gelegenheid vond door haar liefelijke stralen de handen, die aan het werk waren, om de versiering van ons dorp te voltooien, tot opgewekten arbeid te prikkelen en de door de straten dwalende jeugd een juichtoon te ontlokken .
Telkens kwamen nieuwe verrassingen bij al hetgeen de vroege morgen reeds te aanschouwen gaf.
Oogen kwam men te kort voor al wat was en kwam, letterlijk te veel om te noemen, waarom hier maar enkele grepen .
De smaakvolle uitwendige (om van de inwendige en dus onzichtbare te zwijgen) versiering van bewaar- en handwerkschool en raadhuis . De prachtige eerepoorten op den Dam en het Beneen. De eerebogen op verschillende plaatsen, de versiering van vele particuliere woningen. Onder de zeer vele en soms kostbare vlaggen, vooral die van de Wed . Luchtenburg, zonder weerga. De toebereidselen . . . . o neen , over volksspelen en illuminatie straks.
De hemel klaarde aldoor op, de rondwandelende menigte werd aldoor talrijker. Als om de paarden aan de wapperende vlaggen, aan het aangebrachte groen en bloemen, aan de volksmenigte te gewennen , draven ruiters heen en weer, en maken willens of onwillens tot schrik en schik van de wandelaars zoo nu en dan een capriole .
Daar vertoont zich een ruiter in schitterend zilverkleurig costuum en ontlokt door zijne verschijning allerwege een donderend hoera !
Om tien uur ongeveer verdwijnt de schooljeugd en gelukkig, daar andera onheilen zeker niet te vermijden waren geweest. Toch neemt de drukte aanhoudend toe, want langs alle toegangswegen stroomt per rijtuig en te voet de menigte van heinde en verre aan en de eenzaam dravende ruiters worden vervangen door groepen van vijf, zes en meer, waaronder er zijn zoowel in eenvoudige burgerkleeding als in die van den Tranvaalschen boer of in schitterende wapenrok en helm .
Indrukwekkend is eindelijk omstreeks half elf het uitrukken van een stoet van 116 ruiters, onder de schetterende tonen van „ De Repelaer, die vooraf ook reeds af en toe weerklonken hadden, naar de grens Zuidland — Abbenbroek om als eerewacht den nieuwen Burgemeester af te halen on namens de Burgerij te verwelkomen .
Als aanvoerders van die eerewacht fungeerden de leden der bij vergadering door het volk onlangs benoemde feestcommissie onder wier leiding en nauwlettende zorg ook de versieringen in het dorp en alle toebereidselen voor de feestelijkheden van dezen dag tot stand kwamen. De leden dier commissie zijn de HH . N. Wessels, S. de Hoog, T. Blaak, S. van der Meer, P. Lammerse Jrzn , A. van Putten en A . van Sintmaartensdijk Jzn.
De eenigszins drukkende stilte, die in de straten ontstond na het uitrukken van den troep was gelukkig niet van langen duur. Spoedig kwam er afleiding door het verschijnen van de straks zoo geheimzinnig verdwenen schooljeugd . De leerlingen der beide lagere scholen , verschenen onder geleide hunner onderwijzers op het tooneel en schaarden zich nevens een aantal vrouwelijke oud-leerlingen binnen de ijzeren omheining van de speelplaats der bewaarschool, in afwachting van de aankomst van den Burgemeester, wien ze een welkomstlied wenschten toe te zingen.
Wat konden ze nu dat groen en die bloemen goed van nabij bezien .
Eindelijk nadert de stoet en klinkt het tweestemmig gezang der schoolkinderen op de wijs van „ Freiheit die ich meine " :
Sloegen ruwe vlagen
Al , wat schoon is , neer ; Bieden veld en hagen
Ons geen bloemen meer . Ziet ze toch hier bloeien In het rijkst festoen ! Is 't niet , of ze groeien
In haar lentegroen ?
Tal van vlaggen zwieren
Overal in ' t rond , Bij het hoogtijd vieren
Op deez ' blijden stond . Ziet de rossen blinken
Van dien ruit'renstoet ; Hoort dien juich toon klinken
Uit een vol gemoed 1
Ziet , daar komt hij nader
Onder vreugdgeschal , Die een Burgervaarder
Voor ons wezen zal . Laat nu niets u hind'ren
Roept nu blij te moe Evenals wij , kinderen ,
Hem het welkom toe .
Waarna de school- en oud-leerlingen gezamenlijk den in Zijn voor hen stilstaand rijtuig zittenden en hen vriendelijk toeknikkenden Burgervader toezingen :
Welkom in ons midden
EdelAchtb're Heer I Hoor ons zingend bidden
Om uw heil en eer . Moge God u geven
Steeds de reinste vreugd , En door heel Uw leven
Dank van Zuidlands jeugd !
En gevoelvol , zacht en toch ieder woord duidelijk verstaanbaar , klonk het uit den mond der oud-leerlingen ( meisjes ) :
Ga ons, nimmer moede ,
In het eed'le voor ; Sluit niet 't oog voor 't goede.
Leen geen boozen 't oor. Wees een schrik der snooden
Maar der braven vriend. Hulp word ' hem geboden ,
Die Uw hulp verdient.
Deel in onze smarten;
Steun door woord en daad . Waar het moed'loos harte
Toevlucht vindt noch raad . Lijd zoo met ons mede ;
Juich met ons , waar ' t kan . Eendracht , liefde en vrede —
Wacht daar zegen van !
Eindelijk hieven allen te zamen aan :
Zóó zal Zuidland bloeien ;
Sterk zijn door Uw kracht ; Nieuwe hoop zal gloeien
Zelfs in donk'ren nacht . Daarom doen wij schallen
Lied'reu hoog en luid ; Daarom roepen wij allen
' t Driewerf welkom uit .
Was het wonder , dat bij het wegsterven der laatste woorden van dit couplet bleek, dat de gedachten der omstanders nog in beslag genomen werden door die van de twee voorgaande couplet - ten ? Zoo zelfs , dat geen keel , ook niet die der zangers , in staat was , den hierbij passenden „ welkomstgroet " of „ lang zal Hy leven " als anderszins
te uiten ?
Daar klonken de toonen der muziek weer en schrikten de inzichzelfgekeerden op, de paardenhoeven kletterden op de straatkeien, de wielen ratelden , voort ging de stoet, voort ging het , ' t dorp uit , den polder in , om na een poosje langs een anderen weg terug te keeren en den Burgervader naar de op het Raadhuis wachtende Raadsleden benevens eenige zijner familieleden, te ge - leiden.
Na den middag mocht de jongelingschap om eenige prijzen haar krachten beproeven in het mastklimmen of haar handigheid in het ringsteken. Gedurende die spelen spaarden de muzikanten hun instrumenten niet, terwijl van tijd tot tijd voer afwisseling werd gezorgd door het oplaten van eenige montgolfières, etc. ; meerendeels uitstekend geslaagd tot uitbundige pret van jong en oud.
Na afloop daarvan, tegen den avond, verspreidde de menigte zich pratende, zingende en springende door het dorp, en werden de lampions (volgens mededeeling van een der leden der feestcommissie een gift van den Weleerwaarden heer Boers, die ook als raadgever de feestcommissie ten zeerste aan zich heeft verplicht) opgehangen aan de ijzerdraad versperring, die gediend had tot wering van het publiek van het terrein der volksspelen. Toen het duister werd ( jammer genoeg was het lichte maan) werden allerwege de illuminatie ontstoken. Wat prachtig gezicht, die kleuren oranje, rood wit en blauw tusschen groen en bloemen aan poorten, bogen en gebouwen. „Hulde aan den Burgemeester," „Leve de Burgemeester," „ J.V," zag men op verscheidene plaatsen schitteren in verschillend gekleurd licht . Prachtig was de lampion-verlichting , maar overweldigend was de indruk , die de illuminatie vlak rondom den vijver op het bovengedeelte van het dorp op den toeschouwer maakte. Die weerkaatsing op den waterspiegel was waarlijk betooverend. Daarbij kwam nog het vuurwerk, dat uitstekend gelukkend, op hetzelfde terrein in een groot aantal zeer verschillende nummers werd vertoond .
Dit alles, gevoegd bij het schoonste en zachtste weer, dat men in maanden had gezien, was zeker oorzaak van de uiterst aangename stemming, die tot in den nacht onder burger en vreemdeling heerschte. Reden dus tot tevredenheid in alle opzichten . Alles heeft meegewerkt om dezen dag onvergetelijk te maken in den meest gunstigen zin.
Met nevel begon de dag , maar nevel, die allengs opklaarde tot helderen dag en gekroond werd door den schoonst denkbaren avond .
Mocht deze dag 't profetisch beeld zijn van het bestuurstijdperk van Zuidlands nieuwen Burgemeester !
Dat geve God !
 
412
Hoeve van boer Jan Saarloos aan de Droogendijk 183 geheel afgebrand (1888).
Hoeve van boer Jan Saarloos aan de Droogendijk 183 geheel afgebrand (1888).
14 Aug . Heden nacht , omstreeks elf uren , is de bouwhoeve , bewoond en toebehoorende aan den lanbouwer Jan Saarloos onder deze gemeente , totaal afgebrand .
Een aanzienlijke voorraad pas gewonnen hooi , eenige meubelen , kippen , een bok enz ; kwamen in de vlammen om .
Naar men verneemt , zijn huis en meubilair tegen brandschade verzekerd. Oorzaak onbekend .
De beide gemeentelijke brandspuiten waren met bekwamen spoed op de plaats des onheils.
Dank aan het flinke toezicht der maréchaussée en gemeentelijke politie , werd de goede orde uitstekend bewaard .
 
413
Holsteinsche Karns te verkrijgen bij M. van Driel en S. de Hoog (1898)
Holsteinsche Karns te verkrijgen bij M. van Driel en S. de Hoog (1898)
 
414
Hond bijt twee schapen dood van landbouwer A.G. in de polder.
Hond bijt twee schapen dood van landbouwer A.G. in de polder.
18 Januari . Gepasseerden nacht trok het do aandacht van den landbouwer A , G ., wonende in den Polder alhier , dat een hond blafte in zijn schapenweiden ; hij spoedde er zich heen en bevond , dat een hond bezig was om zijne schapen te ver - moorden ; twee van deze dieren waren zóó erg aan kop on hals gebeten , dat hij ze dadelijk heeft moeten slachten , en hot derde , dat in oen sloot mot water gevlucht was , zal hot hard te verantwoorden hebben .
Een dubbele les is hieruit te trokken ; primo : dat do eigenaars van honden , deze ' s nachts niet onbe - heerd laten losloopen , en secundo : dat de houders van schapen , die dieren ' s nachts op stal halen .
 
415
Hooi- en weiland te huur van B. Zoeteman Jzn aan de Korte Bille (1883)
Hooi- en weiland te huur van B. Zoeteman Jzn aan de Korte Bille (1883)
 
416
Hooischudder en hooihark te koop bij Teunis Blaak (1889)
Hooischudder en hooihark te koop bij Teunis Blaak (1889)
 
417
Huis en bijbehoren te koop aan Biertsendijk van Kornelia van Rij (1894)
Huis en bijbehoren te koop aan Biertsendijk van Kornelia van Rij (1894)
 
418
Huis schuur en erf te koop van D. Vlielander (1893)
Huis schuur en erf te koop van D. Vlielander (1893)
 
419
Huizen te koop: huis schuur erf wagenhuis in de Kerkhoek (P. Herrewijnen) en huis met schuur aan de Droogendijk (C. van Bodegom) (1893)
Huizen te koop: huis schuur erf wagenhuis in de Kerkhoek (P. Herrewijnen) en huis met schuur aan de Droogendijk (C. van Bodegom) (1893)
 
420
Huizen, landerijen en boedel te koop van M. van Rij en C. van der Meer (1876).
Huizen, landerijen en boedel te koop van M. van Rij en C. van der Meer (1876).
Openbare verkooping van twee kapitale hofsteden te Zuidland. C.M. Loeff is voornemens om bij opbod te veilen op woensdag 1 november 1876 ten herberge van J. van Essen en bij afslag te verkoopen op woensdag 15 november 1876 ten herberge van de Wed. Cohen aldaar, beide des voormiddags om 11 uur, twee kapitale hofsteden te Zuidland met aanhoorende uitmuntende bouw- en weilanden onder de gemeenten Zuidland, Abbenbroek, Oudenhoorn en Geervliet ter gezamenlijke grootte van 139 bunders, 30 roeden, 59 ellen. In Verschillende koopen en combinatien, benevens twee huizen en twee tuinen te Zuidland en een arbeiderswoning te Abbenbroek. Alles behorende tot den boedel van den heer M. van Rij en wijlen zijnde echtgenoote C. van der Meer en tot de nalatenschap van laatstgenoemde.
 
421
Huldeblijk koningin-Regentes Emma; schenking aan christelijk school en geref. kerk (1897)
Huldeblijk koningin-Regentes Emma; schenking aan christelijk school en geref. kerk (1897)
19 Aug . Voor het huldeblijk aan H. M. de Koningin-Regentes is alhier ingeschreven tot een bedrag van f 50,50.
Tot taxateurs voor de schatting van de eventueel door de gemeente te leveren paarden zijn door het Gemeentebestuur benoemd, de heeren K.Barendregt Sr., L. van der Meer en A. Saarloos en tot hunne plaatsvervangers, de heeren E. van Driel, L. Lammerse en J. Zoeteman.
Aan de Geref . kerk ia door een onbekende f 450 en aan de Christel , school alhier f 250 gegeven .
 
422
Huwelijksfeest Jacob Elshout en Maria van Hoffen (1896)
Huwelijksfeest Jacob Elshout en Maria van Hoffen (1896)
 
423
Huwelijksjubileum Jacob Zoeteman en Neeltje Schelling (1896)
Huwelijksjubileum Jacob Zoeteman en Neeltje Schelling (1896)
 
424
I. Troost als veldwachter benoemd (1897)
I. Troost als veldwachter benoemd (1897)
Tot veldwachter dezer gemeente is benoemd I. Troost, rijksveldwachter te Brouwershaven, vroeger gemeente veldwachter te Zuid-Beierland .
 
425
I.J. Hage vestigt zich als arts in Zuidland (1881)
I.J. Hage vestigt zich als arts in Zuidland (1881)
 
426
I1304 Pieter Muilwijk krantenbericht over overlijden
I1304 Pieter Muilwijk krantenbericht over overlijden
Is volgens krantenartikel bij een vechtpartij zodanig hard op het hoofd geslagen met een klomp, dat deze is komen te overlijden.
 
427
Imand van Koppen beklaagt zich over ongelijkheid door polderbestuur (1883)
Imand van Koppen beklaagt zich over ongelijkheid door polderbestuur (1883)
Polder Velgersdijk en Zuidlaad .
De ondergeteekende . Ingeland van bovengenoemden polder, neemt de vrijheid de vraag te stellen of de Directie van de Middelharnissche Stoomboot meer voorrechten mag genieten dan een der Ingelanden van bovengenoemden polder.
Door genoemde Directie is een gedeelte poldergrond in beslag genomen, zonder dat zij daarvoor geldelijke uitkeering behoeft te doen, terwijl ondergeteekende tevergeefs verzocht heeft een hoekje grond (ongeveer 7 roeden) in erfpacht te bekomen.
Tot heden is zijn verzoek van de hand gewezen. Redenen waarom hij vraagt of een vreemdeling meer voorrechten moet genieten dan een der Ingelanden zelve. Of het Bestuur van genoemde polder handelt overeenkomstig het Algemeen Polderreglement , laat hij aan de beoordeeling van Heeren Gedeputeerde Staten over .
I . VAN KOPPEN .
Zuidland , 6 Aug . 1883 .
 
428
Imand van Koppen veroordeeld voor weigeren soldaat leger en eten (1890)
Imand van Koppen veroordeeld voor weigeren soldaat leger en eten (1890)
In de zitting der Arr . Rechtbank van jl . Dinsdag morgen werden de volgende personen veroordeeld :
Imand van Koppen, oud 59 jaar , veerschipper te Zuidland, wegens weigering van voeding en nachtleger aan een wegens niet-betaling der hondenbelasting ingelegerden soldaat , tot f 10 boete
 
429
In de Kerk zijn de vetkaarsen vervangen door petroleum-lampen (1884)
In de Kerk zijn de vetkaarsen vervangen door petroleum-lampen (1884)
Zuidland , 1 Febr . Een gunstige verandering en verbetering is dezer dagen aan het inwendige van ons kerkgebouw aangebracht .
De traditionele vetkaarsen , welke tot nu toe bij de Woensdag avond godsdienstoefeningen haar licht verspreidden, zijn thans vervangen door petroleum-hanglampen ; een-en-veertig stuks zijn reeds aanwezig , en zij zullen nog met eenige vermeerderd worden .
Met vijf - en drietallen zijn de lampen aan sierlijke hangers aangebracht.
Den kerkmeesters komt een woord van lof toe voor hetgeen zij ook ook nu weder tot verbetering en verfraaiing van ons bedehuis hebben verricht .
 
430
Inboedel verkoop H. Rietveld (1898)
Inboedel verkoop H. Rietveld (1898)
 
431
Inbraak christelijk school Zuidland (1896)
Inbraak christelijk school Zuidland (1896)
In de Christelyke school alhier heeft een bru - tale diefstal plaats gehad .
De contributie-gelden van de Zangschool ten bedrage van circa f 5.00 zijn door braak uit een gesloten bus gestolen .
— Aanstaanden Zondag namiddag zal alhier deanamiddags in de vacature de godsdienstoefeninggeleid worden door Da . Krom van Heenvliet .
 
432
Inentingen voor kalveren tegen houtvuur bij veearts Van Buuren (1894)
Inentingen voor kalveren tegen houtvuur bij veearts Van Buuren (1894)
 
433
Ingezonden stuk is waarschijnlijk commercieel (1896)
Ingezonden stuk is waarschijnlijk commercieel (1896)
 
434
Installatie Burgemeester Vlielander (1896)
Installatie Burgemeester Vlielander (1896)
Den 22en dezer maand, zal de alhier benoemde burgemeester, de heer J. Vlielander, geïnstalleerd worden .
De feestcommissie zorgt met activiteit dat den geachten titularis een waardige en gepaste ontvangst ten deel zal vallen .
Een optocht van ruim honderd ruiters en volksspelen, opgeluisterd door de muziek-vereeniging „ De Repelaer " van Spijkenisse , bewyzen dat Zuidlandsch ingezetenen met sympathie den dag der inhuldiging te gemoet zien .
— Daar , naar men verneemt , de benoemde Burgemeester niet wenschte , de beide betrekkingen van burgemeester en secretaris in een persoon vereenigd te houden, werd door den gemeenteraad met algemeene stemmen tot secretaris benoemd deheer J. Trouw, gedurende vele jaren werkzaam tersecretarie.
 
435
Instructieschip Nautilus met 1 Zuidlander (1895)
Instructieschip Nautilus met 1 Zuidlander (1895)
Het Instructleschip „ Nautilus ", waarop zich 250 scheepsjongens en daaronder één van hier en één uit Goudswaard bevinden , hetwelk den 8en October jl . uit Hellevoetsluis is vertrokken tot het doen van een oeteningstocht op den Atlantlschen Oceaan, Is volgens de Staats-courant den 30en dezer aangekomen te Santa Cruz, op het eiland Teneriffe.
Alles wel aan boord.
 
436
Inzender verbaast over eigen gelijk dat tram tussen Rotterdam en Voorne Putten mogelijk snel geschiedt (1881)
Inzender verbaast over eigen gelijk dat tram tussen Rotterdam en Voorne Putten mogelijk snel geschiedt (1881)
Mijnheer de Redacteur !
Voor de onderstaande regels verzoekt de ondergeteekende beleefdelijk eenige plaatsrniaite .
Toen steller van het artikel » Stoom - of Paardentram van Rotterdam naar Hellevoetslais " hetzelve aan de Redactie van u veel gelezen Courant inzond , durfde hij in de verste verte niet vermoeden , dat reeds zoo spoedig gevolg aan zijn vluchtige beschouwingen en inlichtingen zou gegeven worden .
Het schijnt dat gebleken te zijn , dat alleen onbekendheid met locale toestanden en inzonderheid met de gebrekkige communicatie-middelen des winters bij gestremde vaart de oorzaak was , dat niet reeds vroeger aan deze nuttige en bepaald noodzakelijke inrichting vooral voor deze streken ( Voorne en Putten ) in verband met het groote handelscentrum Rotterdam , de hand was geslagen .
Werkelijk is het voor den steller van bovengenoemd artikel een streelende gsnoegdoening dat zijn schrijven , de aandacht niet alleen op de nuttigheid der Tramwegen in Voorne en Putten gevestigd heeft , maar dat zelfs nu op dit ogenblik bij alle gemeentebesturen niet alleen aanvraag er voor is gedaan , maar zelfs by eenige besturen reeds concessie is verleend geworden .
Het is onloochenbaar dat behalve het nut , hetwelk dit verbindingsmiddel voor alle gemeenten van dit eiland zal stichten door de onderlinge gemakkelijke verplaatsing van de eene gemeente naar de andere , het tevens voor de ontwerpers en oprichters bepaaldelijk voordeelen zal afwerpen , zelfs meer dan naar stellers oordeel in menige andere streek of plaats van ons land .
Onloochenbaar is het , dat alle gemeentebesturen van dit eiland , het beste de belangen hunner gemeente behartigen , door de aangewende pogingen der ontwerpers in de hand te werken , daar het ontegenzeggelijk is , dat verbetering van wegen en vervoer - middelen , ook verbetering van den maatschappelijken toestand dier gemeenten teweeg brengen en daardoor leniging der armoede .
Het is daarom dat het reeds voor steller dezes aangenaam was , reden en stof te hebben voor dit schrijven en nog aangenamer zal het hem zijn spoedig de Tramwegen te zien leggen en ook van dit nieuwe vervoermiddel gebruik te kunnen maken , want juist het ongeriefelijke van het vervoer in en over dit eiland heeft hem het eeiste op het denkbeeld ge - braebt om eerstgenoemd artikel te schrijven en in de Weekbladen van dit eiland te plaatsen .
Met de wensch dat in 1882 deze verwachting in werkelijkheid moge overgaan , eindigt steller dit schrijven en blijft dankzeggend voor de toegestane plaatsruimte . Mynheer de Redacteur ,
Zuidland , UwEd . Dw . Dienaar ,
26 Oct . 1881 . V . D . B .
 
437
Inzet veiligverkoop onroerende goederen C. van der Meer (1893)
Inzet veiligverkoop onroerende goederen C. van der Meer (1893)
 
438
Inzet Verkoop boerderij door de weduwe van Wouter Donker (1899)
Inzet Verkoop boerderij door de weduwe van Wouter Donker (1899)
 
439
Inzet verkoop onroerende goederen H. Dijkers (de gouden leeuw) (1894)
Inzet verkoop onroerende goederen H. Dijkers (de gouden leeuw) (1894)
 
440
Inzetten notarisveiling onroerende goederen C. Saarloos (Schoutsweg) (1889)
Inzetten notarisveiling onroerende goederen C. Saarloos (Schoutsweg) (1889)
 
441
Izaak Zoeteman zoekt dienstbode (1897)
Izaak Zoeteman zoekt dienstbode (1897)
 
442
J. Oosthoek Dzn vraagt bouwknecht (1898)
J. Oosthoek Dzn vraagt bouwknecht (1898)
 
443
J. Trouw is agent voor brandverzekeringsmaatschappij (1898)
J. Trouw is agent voor brandverzekeringsmaatschappij (1898)
(Niet duidelijk welke J. Trouw dit is.)
 
444
J. van Dis geeft recensie voor paardenkarnmolen (1898)
J. van Dis geeft recensie voor paardenkarnmolen (1898)
 
445
J.C.L (24) slaat K. Roodnat met zweep (1899)
J.C.L (24) slaat K. Roodnat met zweep (1899)
Zonder eenige aanleiding daartoe had J.C. L , 24 jaar, bouwman te Zuidland, den 20 Nov . op den dijk te Heenvliet, met een tilbury rijdende, den fietsrijder K. Roodnat met een zweep in het aangezicht geslagen .
Beweerde beklaagde, niet naar R ., maar wel naar diens fiets geslagen te hebben, om den berijder daardoor tot stilstand aan te zetten, daar zyn paard van de fiets schrikte, werd f 50 boete , subs. 10 dagen hechtenis geëischt.
 
446
J.G. Bloem opent zijn fotografisch atelier (1893)
J.G. Bloem opent zijn fotografisch atelier (1893)
J.G. Bloem heeft in juli 1893 zijn fotografisch atelier geopend. Dit houdt in dat alle portretfoto's van zijn makelij dus van of na 1893 zijn.
 
447
J.Korteweg wordt aanbevolen door aantal Slandenaars  voor de Provinciale Staten verkiezingen.
J.Korteweg wordt aanbevolen door aantal Slandenaars voor de Provinciale Staten verkiezingen.
 
448
J.T terecht voor meineed/diefstal (1898)
J.T terecht voor meineed/diefstal (1898)
Terecht stond J.T. (Jan Touw), 32 jaar , slager te Zuidland. De aanklacht luidt : als zoude hy , terwyl by vonnis van het kantongerecht te Brielle dd. 18 Mei 1898 hem in eene civiele procedure van Jacob van Pernis Jzn., bakker, wonende te Spykenisse, als eischer contra hem (beklaagde) als gedaagde was opgelegd af te leggen den na te noemen eed , ter openbare terechtzitting van gemeld kanton-gerecht van 8 Juni 1898, mondeling, persoonlyk, opzettelyk, wetende hij tooh dat na te melden verklaring valsch was, onder eede hebben afgelegd de navolgende valsche verklaring : Ik zweer dat het niet waar is , dat eischer op dun 11 December 1895 aan my gedaagde beeft ter leen verstrekt de som van honderd gulden , dat hot dus ook ntut waar is , dat alstoen tusschen eischer en iny gedaagde is overeengekomen dat die gelden binnen drie maanden na dien datum mueateu worden terugbetaald , dat het dus almede niet waar is, dat gedaagde zich op dien datum jegens eischer heeft verbonden aan de betaling van renten van gemeld bedrag van f 100 ad 6 ten honderd jaars, gerekend vanaf 11 December 1895 tot den dag der voldoening, dat het mitsdien ook niet waar is , dat de eischer van mij gedaagde te vorderen heeft de by do introductieve dagvaarding gevorderde som van f 100 en renten.
Beklaagde ondervraagd beweert naar waarheid te hebben gezworen . Nimmer heeft hij van Van Pernis f 100 ter leen ontvangen ; wèl had deze hem die beloofd .
Van Pernis verklaarde daarentegen op 11 December 1895 aan beklaagde f 100 te hebben geleend voor den tijd van drie maanden . Het geld bestond uit 40 rijksdaalders. De vrouw van Van Pernis verklaarde hierbij tegenwoordig geweest te zyn. Op verzoek van haar man had zy dezen de sleutels gegeven van het kabinet, waarna haar man beklaagde f 100 in zilvergeld had gegeven; of dit ryksdaalders waren kon deze getuige zich niet herinneren .
Het O.M. achtte bewezen het aan beklaagde ten laste gelegde en vorderde diens veroordeeling tot drie jaar gevangenisstraf .

Uitspraak: veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf.

11 Nov . Het openbaar ministerie bij het Haagsche gerechtshof vorderde gisteren bevestiging van het vonnis der rechtbank te Rotterdam, waarbij een slager alhier tot negen maanden gevangenisstraf was veroordeeld wegens meineed in een civiel geding voor het kantongerecht te Brielle met betrekking tot een vordering van f 100 wegens geleend geld .
 
449
J.vd B uit Zuidland staat terecht voor geweldpleging (1880)
J.vd B uit Zuidland staat terecht voor geweldpleging (1880)
In de zitting der Arr . Rechtbauk te Rotterdam van Dinsdag jl . stond de volgende persoon terecht :
J . v . d . B ., wonende te Zuidland , bekl . van geweldpleging jegens een bedienend beambte . Eisch 14 dagen gevang .
In bovenstaande zaak over 8 dagen uitspraak
 
450
J.W. Hagenbeek zoekt flinke dienstbode (1896)
J.W. Hagenbeek zoekt flinke dienstbode (1896)
 

    «Vorige «1 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 20» Volgende»