Alle Media


Treffers 1,551 t/m 1,600 van 2,575     » Zie Galerij

    «Vorige «1 ... 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... 52» Volgende»

 #   Klikplaatje   Beschrijving   Verbonden met 
1551
Kommer van Trigt
1875-1964, Sociaal-democratisch wethouder en Statenlid
Kommer van Trigt 1875-1964, Sociaal-democratisch wethouder en Statenlid
Kommer van Trigt werd op 8 mei 1875 in het Zuid-Hollandse Zuidland geboren. Hij was een zoon van de brievenbesteller Kommer van Trigt en de ongehuwde moeder zonder beroep Teuna Stok. In 1879 werd hij bij het huwelijk van zijn ouders gewettigd. Op 25 januari 1905 trad Van Trigt te ’s-Gravenhage in het huwelijk met de 32-jarige weduwe Annechien van der Veen, die op 8 november 1873 te Finsterwolde (Groningen) was geboren en van januari 1919 tot september 1923 deel uitmaakte van de Apeldoornse gemeenteraad. Het echtpaar Van Trigt had twee kinderen. Kommer van Trigt overleed op 9 april 1964 te Apeldoorn.
http://www.historici.nl/media/bwg/images/3/-049.jpg
Wethouder Kommer van Trigt. Detail van een foto van het Apeldoornse college van B en W in 1928 in R.M. Kemperink e.a. (red.),
Kommer van Trigt kwam uit een groot, Nederlandshervormd gezin. Op vijftienjarige leeftijd vertrok hij naar Rotterdam om timmerman te worden. Al jong voelde hij zich aangetrokken door het opkomend socialisme. Toen hij enige jaren later als jong timmerman naar Scheveningen ging, richtte hij daar een afdeling van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP) op. Spoedig daarna werd hij voorzitter van het afdelingsbestuur in Den Haag. In verband met de gezondheidstoestand van een van zijn kinderen besloot Van Trigt zich in een bosrijke omgeving te vestigen. De keuze viel op Apeldoorn.

Op 29 augustus 1910 vestigde Kommer van Trigt zich in Apeldoorn. In zijn nieuwe woonplaats zette hij zich in voor de belangen van de arbeider. Van Trigt werd bij de gemeenteraadsverkiezing van 19 juli 1917 als eerste ‘rood’ raadslid in de overwegend christelijke, rechtse gemeenteraad van Apeldoorn gekozen. ’s Avonds werd de net gekozen Van Trigt, na afloop van een kleine optocht door het centrum van Apeldoorn, in gebouw Concordia onder het zingen van socialistische strijdliederen toegejuicht en gelukgewenst. Van Trigt stelde bij die gelegenheid dat het egoïsme uit de samenleving moest verdwijnen en dat de druk op de arbeidende klasse moest verminderen. Hij vond dat het belangrijkste doel van de sociaal-democraten. In de raadsvergadering van 4 september 1917 – de vergadering waarin Van Trigt als raadslid werd geïnstalleerd – profileerde hij zich al heel nadrukkelijk. Toen de wethoudersverkiezing aan de orde kwam, riep hij de raadsleden op niet op wethouderskandidaat Kerkhoven te stemmen, omdat deze arbeidersvijandig was en de gewoonte had onderwijssollicitanten te vragen of ze lid waren van de SDAP.

In de gemeenteraad hield Van Trigt zich vooral bezig met de aanpak van de voedselvoorziening en de gevolgen van de naoorlogse werkloosheid. Bij de gemeenteraadsverkiezing van 1919 kwam de SDAP in Apeldoorn als grote overwinnaar uit de bus. De partij ging van één naar acht zetels en lijstaanvoerder Van Trigt werd met tweeëntwintig tegen drie stemmen tot wethouder gekozen. In het college van Burgemeester en Wethouders kreeg hij de portefeuille van Sociale Zaken toebedeeld. In hetzelfde jaar 1919 ging hij tevens deel uitmaken van de Provinciale Staten van Gelderland.

In zijn hoedanigheid als wethouder van Sociale Zaken kreeg Van Trigt te maken met de grote werkloosheid na de Eerste Wereldoorlog. Van Trigt had daar zijn mening over. Werkloosheid, aldus Van Trigt, was een ongewilde situatie die meestal buiten de schuld van de werkloze was ontstaan. De werkloze had daar geen invloed op. De samenleving wel. Deze had dan ook de plicht om in tijden van werkloosheid voorzieningen te treffen die ervoor zorgden dat de werkloze zo normaal mogelijk kon blijven leven. De gemeente had in dit proces een eigen verantwoordelijkheid, uiteraard daarbij gesteund door het Rijk. Deze stellingname en vooral de verplichting om het levenspeil zo normaal mogelijk te houden, bracht Van Trigt herhaalde malen in conflict met rijks- en gemeentebestuurders. Hij prefereerde een werkloosheidsverzekering boven werkverschaffing. De arbeiders moesten volgens Van Trigt desnoods gedwongen worden lid te worden van een bond. Voor diegenen die dat niet deden of niet konden, was er een tijdelijke werkverschaffing, maar dan tegen lagere lonen dan de uitkeringen via de werklozenkas. Geen aantrekkelijk alternatief. De georganiseerde arbeider werd bevoorrecht. Van Trigt vond dat de opvang van de werkloze een taak van de overheid was en wilde de mogelijkheden die de gemeente had, zo optimaal mogelijk benutten.

Na zijn aantreden als wethouder Sociale Zaken trad Apeldoorn toe tot het Rijkswerkloosheidsbesluit 1917 en daarmee nam de gemeente deel aan een rijksregeling waarbij rijk en gemeente samen de werklozenkassen van de vakorganisaties gingen subsidiëren. De kosten kon de gemeente op het Rijk verhalen. Verder werd er een adviescommissie voor de werkverschaffing geïnstalleerd en werd de particuliere arbeidsbeurs een gemeentelijke instelling. Van Trigt bundelde bovendien allerlei werkzaamheden op het terrein van sociale zaken die tot dan toe ressorteerden onder de afdeling gemeentesecretarie en bracht ze vervolgens onder bij de dienst Sociale Zaken. De gemeente kreeg zodoende naast een veel vastere greep op de arbeidsbemiddeling en de werkloosheidsverzekering ook een betere kijk op de dagelijkse situatie van de arbeidende klasse in Apeldoorn. In de raad werd wel eens gezegd dat Van Trigt door dat samenbrengen van allerlei gemeentelijke diensten bezig was een soort ‘Wibautje’ te spelen. Uiteindelijk werd zijn voorstel door de gemeenteraad aanvaard. Een ander wapen tegen de werkloosheid was volgens Van Trigt het geven van loonsubsidies aan bedrijven waar ontslagen dreigden. Deze maatregel kostte de gemeente minder doordat de bestaande werkgelegenheid binnen de gemeente behouden bleef.

Naast lof kreeg Van Trigt ook veel kritiek te horen. Zijn sociaal beleid kostte Apeldoorn veel geld. In 1919 waren de kosten voor de gemeente bijna 78.000 gulden en in 1923 bedroegen ze ruim 600.000 gulden. Van Trigt stelde hiertegenover dat middels de werkverschaffing werken van blijvend nut uitgevoerd werden met gemeentegelden die zodoende uitermate productief gemaakt werden. Daarnaast, zo vond Van Trigt, deed de plaatselijke overheid iets aan een probleem dat buiten de schuld van de werkloze tot stand gekomen was. Op 4 december 1919 nam de gemeenteraad het advies van de commissie voor de gemeentelijke werkverschaffing aan. In wezen werd dit advies de basis voor het latere sociaal beleid van Apeldoorn. Maar de kritiek op de alsmaar stijgende kosten bleef.

Bij de gemeenteraadsverkiezing van 21 mei 1923, waarbij het aantal raadszetels was uitgebreid van 25 naar 29 zetels, kreeg de raad door het verlies van de socialisten weer een rechtse meerderheid. Enkele dagen later was er een grote partijbijeenkomst van de SDAP in gebouw Tivoli. Daar waarschuwde Van Trigt wat er zou gaan gebeuren als rechts zijn zin zou krijgen. Op 26 juli werd in een wel zeer luidruchtige raadsvergadering (met op de publieke tribune werklozen die door Van Trigt waren aangemoedigd de vergadering bij te wonen) het voorstel om de lonen van de werkers in de werkverschaffing te verlagen aanvaard. In de septemberraad had na de installatie van de nieuwe raadsleden de wethoudersverkiezing plaats. Toen Van Trigt niet als wethouder herkozen dreigde te worden, ging hij tekeer tegen de gevolgde stemprocedure, waarin hij, zoals hij dat nadrukkelijk stelde, geen vertrouwen kon stellen. Het door de burgemeester benoemde stembureau bestond immers uit drie leden van één en dezelfde rechtse fractie en Van Trigt suggereerde dat hij derhalve niet op het nakomen van gemaakte afspraken zou kunnen rekenen. Ook vond hij dat de nu gekozen wethouders onrechtmatig en op een “nietoirbare wijze” gekozen waren en dat de oppositie niet zou meewerken aan de samenstelling van de gemeentelijke beleidscommissies. In diezelfde raadsvergadering lag Van Trigt nog meer dwars. Hij liet de raad over allerlei hamerstukken schriftelijk stemmen en duidde bij interrupties sommige raadsleden aan als farizeeër of judas, omdat zij zich niet gehouden hadden aan de voor de verkiezingen gemaakte afspraken.

In de raad van 15 november, twee maanden later, werd Van Trigt alsnog tot wethouder gekozen. Hij nam de portefeuille Openbare Werken over van Jhr. L.T. Texeira de Mattos, die om gezondheidsredenen ontslag had genomen. Opmerkelijk was dat Van Trigt in de novemberraad zich heel wat milder opstelde dan in de raad van september, toen hij zich voortdurend antirechts had opgesteld en de christelijke raadsleden nog voor onbetrouwbare individuen had uitgemaakt.

Als wethouder van Openbare Werken en in zijn hoedanigheid van bestuurslid en later directeur van de woningbouwvereniging De Goede Woning deed Van Trigt baanbrekend werk voor de sociale woningbouw in Apeldoorn. De Goede Woning streefde naar verbetering van de volkshuisvesting, niet alleen door middel van de bouw van goede woningen maar ook door het leggen van goede contacten met de bewoners. Dat laatste leidde weer tot een grotere saamhorigheid onder de bewoners.

In 1928 deed zich binnen de raadsfractie van de SDAP een afsplitsing voor. Binnen de fractie was een twist ontstaan tussen wethouder Van Trigt en fractieleider G. Stempher. De laatste beschuldigde Van Trigt ervan zich af te geven met rechtse partijclubs in Apeldoorn. Van Trigt verweet Stempher gebrek aan politiek inzicht te hebben. Het conflict spitste zich vooral toe op zaken als werkverschaffing en sociale woningbouw. In de raadsvergadering van 3 mei 1928 werd in een door de SDAP ingezonden verklaring meegedeeld dat Van Trigt niet langer als partijlid werd beschouwd. Van Trigt reageerde hierop door te stellen dat de kiezers hem al ruim twintig jaar hun stem en vertrouwen hadden gegeven. Hij voelde zich door zijn partijgenoten uit de partij geduwd. Zijn royement was naar zijn mening onrechtmatig. Van Trigt weigerde dan ook zijn zetel in de raad op te geven. Sedertdien trad hij tot het einde van zijn raadslidmaatschap in 1935 in de raad als Onafhankelijk Sociaal Democraat op, wat voortdurend tot botsingen met de SDAP-fractie leidde. Datzelfde gebeurde ook in de Provinciale Staten, waarvan Van Trigt tot 1931 lid was.

Dankzij zijn bestuurlijke ervaring en sociale belangstelling was Van Trigt meer dan veertig jaar bestuurslid van de Vereniging tot Bevordering van Nijverheidsonderwijs in Apeldoorn, waarbij het vakonderwijs zijn speciale belangstelling had. Deze laatste functie is hij tot zijn dood blijven vervullen.

Kommer van Trigt stond bekend als een bijzonder slagvaardig spreker en debater. Achter een zekere bravoure stak een sterke sociale bewogenheid.
 
1552
Koopman C.V. uit Zuidland veroordeeld tot drie weken gevangenis voor diefstal (1876).
Koopman C.V. uit Zuidland veroordeeld tot drie weken gevangenis voor diefstal (1876).
Do Arrondissements-Rechtbank te Brielle , heeft de navolgende vonnissen gewezen in zake :
2o . C . V ., koopman te Zuidland , diefstal , 3 weken eenzame opsluiting e . e .
 
1553
Kornelis Wildenbos
Kornelis Wildenbos
 
1554
Kranenburg, Maartje (overlijdensadvertentie)
Kranenburg, Maartje (overlijdensadvertentie)
 
1555
Krant 27 juli 1914: Ongeluk Gerrit de Pijper (onder tram gekomen).
Krant 27 juli 1914: Ongeluk Gerrit de Pijper (onder tram gekomen).
 
1556
Krijntje Kabbedijk
Krijntje Kabbedijk
 
1557
L. Lammerse vraagt bouwknecht (1896)
L. Lammerse vraagt bouwknecht (1896)
 
1558
L. van der Meer schenkt pijporgel aan herv. kerk / paard van J. Oosthoek wint prijs (1896)
L. van der Meer schenkt pijporgel aan herv. kerk / paard van J. Oosthoek wint prijs (1896)
Tot groote vreugde der Nederduitsch Hervormde gemeente alhier, heeft de heer L. van der Meer Czn., aan de Kerkvoogdij, het bedrag verzekerd tot het stichten van een pijporgel in de kerk alhier , vereischt .
— 11 April . Door Ged . Staten der provincieZuid - Holland is voor het jaar 1896 aan den hengst, genaamd Willem III, toebehoorende aan den heer J. Oosthoek alhier, een premie toegekend van f 250 .
 
1559
L. van der Meer Sz vraagt een knecht om dekhengst rond te leiden. (1878)
L. van der Meer Sz vraagt een knecht om dekhengst rond te leiden. (1878)
 
1560
L.B. uit Zuidland voor de rechter voor vuistslag tegen veldwachter (1896)
L.B. uit Zuidland voor de rechter voor vuistslag tegen veldwachter (1896)
Vervolgens stond terecht L . B ., 20 jaar , bouw - knecht te Zuidland . Hij zou in den avond van 26 Dec . jl . te ongeveer half elf uur te Zuidland in de herberg van A . van Dijk moedwillig den op sur - veillance zijnden en met het toezicht op het sluiten der herbergen belasten veldwachter dier gemeente A . Hamelink een gevoeligen vuistslag op het hoofd gegeven hebben .
Het gebeurde had plaats gehad bij gelegenheid , dat de veldwachter de herberg ontruimde , daar het sluitingsuur reeds lang verstreken was .
Beklaagde zeide , dat de drank de oorzaak was van het gebeurde .
Eisch f 15 ,— boete , subs . 15 dagen hechtenis .
UItspraak: schuldig, 15 gulden boete sub. 10 dagen hechtenis.
 
1561
L.C. van der Slot tot 8 dagen gevang veroordeeld (1880)
L.C. van der Slot tot 8 dagen gevang veroordeeld (1880)
L . C . v . d . S ., arbeider te , Zuidland , bekl . van geweldpleging jegens een bedienend beambte , tot 8 dagen gev .
 
1562
Laan Klein Nibbeland met rechts de Gereformeerde Kerk en er tussen in de Weidesingel. (AKKN_1_1_A_voorkant)
Laan Klein Nibbeland met rechts de Gereformeerde Kerk en er tussen in de Weidesingel. (AKKN_1_1_A_voorkant)
 
1563
Laan Klein Nibbeland met rechts de Gereformeerde Kerk en er tussen in de Weidesingel. (AKKN_1_1_B_achterkant)
Laan Klein Nibbeland met rechts de Gereformeerde Kerk en er tussen in de Weidesingel. (AKKN_1_1_B_achterkant)
Verstuurd aan den Wel. Edl. Heer G. den Hartog Emmastraat 45 Helden
Zuidland 7 juli 1927. Beste Ouders, Wij zijn in goede welstand aangekomen. de jongens hebben genoten en waren hier gauw helemaal thuis. Woensdag kwamen 2 broers en mijn zuster met 2 kinderen die blijven tot vrijdag. Adrie is met Vader mee naar de tuin en kan het best vinden met zijn neefje. Wij hebben het nu toe goed weer gehad en zijn ook een paar keer gaan wandelen. Jans maakt het goed ook mijn Ouders. Ontvang de hartelijke groeten van ons allen en ook van Adrie en Herman. M. de Zwart
 
1564
Laatste eindjes dispuut Kerkelijke gemeenten // griepepidemie eist slachtoffers (1890)
Laatste eindjes dispuut Kerkelijke gemeenten // griepepidemie eist slachtoffers (1890)
10 Febr . De Officier van Justitie bij de Rechtbank te Rotterdam heeft conclusie genomen in zake de diaconie der Nederduitsch Hervormde gemeente alhier , contra de afgezette doleerende diakenen , en geconcludeerd tot bevestiging van den eisch der eerstgenoemden tot betaling van een som van 1 2800 .—, door de doleerende diakenen .
De uitspraak van het vonnis door de rechtbank is bepaald op den 24 Februari e . k .
— De influenza heeft ook velen hier aangetasten zelfs eenigen ten grave doen dalen ; gelukkig vermindert deze vreemdsoortige ziekte ( welke bij - na alle landen van den aardbol bezocht heeft),hier thans sterk.
 
1565
Laatste raadsvergadering burgemeester De Jongh (1896)
Laatste raadsvergadering burgemeester De Jongh (1896)
In plaats van het door den heer M.J. de Jongh den gemeenteraad aangeboden ontslag als secretaris dezer gemeente , is heden tydelyk tot die functie benoemd de heer J . Trouw , werkzaam ter secretarie .
De heer L. van der Meer Sr. , aftredend wethouder , werd weder als zoodanig herbenoemd .
Ten slotte nam de aftredende Burgemeester met eenige hartelyke woorden afscheid van den Raad, en herdacht het tijdsverloop van vier en veertig jaren, steeds in de beste verhouding met dezelve doorgebracht .
De wethouder Van der Meer beantwoorde deze rede met eenige zeer gepaste woorden
 
1566
Labije, Pietertje de (overlijdensadvertentie)
Labije, Pietertje de (overlijdensadvertentie)
 
1567
Labije, W de (overlijdensadvertentie)
Labije, W de (overlijdensadvertentie)
 
1568
Landbouw en oogst nieuws Zuidland (1886)
Landbouw en oogst nieuws Zuidland (1886)
2 Juli De hooioogst is onder begunstiging van prachtig zomerweder in vollen gang ; de opbrengst van het hooigras zal buitengewoon groot zijn, zoodat te voorzien is, dat de boeren plaats te kort in hun schuren zullen hebben .
Het hoofdlandbouw-product, de tarwe, belooft zoowel wat het zaad als het stroo aangaat, een buitengewoon goede opbrengst. Minder goed is het gesteld met de zomervruchten , zooals boonen en erwten ; voor deze zoude wat regen niet ongewenscht zijn .
I let vlas is dooreen genomen minder dun dan anno passato , doch de kwaliteit is beter .
De vroege aardappelen hadden het door de langdurige koude bard te verantwoorden doch komen nu door de mildere natuur goed bij , de late ( jammen ) zullen echter te wenschen over - laten ; van de gevreesde ziekte in deze aardvruchten verneemt men gelukkig nog niets .
Summa summarum zijn dus de vooruitzichten niet ongunstig .
 
1569
Landbouwer (Lodewijk Bijl) laat kolossaal vermogen na (5 mar 1875)
Landbouwer (Lodewijk Bijl) laat kolossaal vermogen na (5 mar 1875)
Als een bewijs hoe vlug de zaken aan het de - partement van Justitie worden afgedaan , diene het volgende :
Den 5den Maart van dit jaar overleed een landbouwer te Zuidland , die zijn kolossaal vermogen vermaakte aan vijf liefdadige gestichten te Rotter - dam . Do noodige autorisatie om te aanvaarden is nagenoeg terstond daarop gevraagd , maar komt niet af , hoewel reeds tot tweemaal toe op afdoe - ning is aangedrongen . Intusschen was op 5 Sep - tember de tijd verstreken , waarop do memorie van successie moest wordeu ingediend . Dit is ook door do executrice geschied ; maar daar door het niet afdoen der zaak aan Justitie ook niet te con - stateeren is , wie de wettige erfgenamen zijn , zal de betaling der successierechten vermoedelijk niet op tijd kunnen plaats hebben . En daar deze , als de ge-institueerde erfgenamen autorisatatie verkrijgen , p . m . f 90000 beloopen , zoo wordt door deze vertraging in het afdoen van zaken een niet onaardige bijdrage aan de schatkist tijdelijk onthouden .
 
1570
Landbouwer A. van der Burgh vraagt een boerenmeid (1896)
Landbouwer A. van der Burgh vraagt een boerenmeid (1896)
(twee A. van der Burgh komen in aanmerking. Beiden gekoppeld)
 
1571
Landbouwer A. van der Burgh vraagt knecht (1898)
Landbouwer A. van der Burgh vraagt knecht (1898)
(twee A. van der Burgh komen in aanmerking. Beiden gekoppeld)
 
1572
Landbouwer koopt 45 biggen om met aardappelen groot te brengen (1893)
Landbouwer koopt 45 biggen om met aardappelen groot te brengen (1893)
6 October. Als een bewijs van de groote productie en goedkoopte der aardappelen, kan vermeld worden, dat in den Zuidlandschen polder , een landbouwer woont, die dezer dagen vijf en veertig jonge varkens ( biggen ) heeft gekocht, om deze met zijne aardappelen groot te brengen .
 
1573
Landbouwnieuws (1889)
Landbouwnieuws (1889)
19 Juni . Men is tegenwoordig druk bezig met gras maaien en hooien, er is nog al veel gras , dat door het uitstekende , fraaie weder bijzonder goed in de schoven komt .
De tarwe staat zeer goed, ook de aardappelen; in geen jaren vertoonden deze zulk een veelbelovend voorkomen .
Vlas is er zeer veel uitgezaaid, het begint te bloeien en staat in één woord prachtig ; de hoedanigheid wordt geprezen .
Er is veel onkruid op het land , zoodat er heel wat te wieden is , ( weien zegt men hier ) en er komen handen te kort , om al ' t werk te verrichten.
Summa summarum , mag men dus verwachten , dat (indien wij voor onheilen gespaard worden) wij een gezegenden oogst zullen hebben en er zoowel voor producent als voor consument alle reden tot tevredenheid zal zijn .
— A . s . Zondag namiddag zal de godsdienst-oefening alhier geleid worden door den Heer Mijs , predikant te Hekelingen .
 
1574
Landbouwnieuws (1889)
Landbouwnieuws (1889)
6 December. Omtrent de vlas-campagne kan het navolgende gemeld worden : Niettegenstaande de groote hoeveelheid vlas en zaad, welke dit jaar geoogst is, ziet het er echter voor de vlassers nog niet zeer rooskleurig uit .
Enkele stukken vlas uitgezonderd valt het zoo wel in kwaliteit als kwantiteit tegen , en wordt het meeste verkocht beneden 40 stuivers per steen .
Nu eerst kan men zien, hoeveel schade de regen daaraan heeft tqegebracht. Door de lage prijzen van het zaad, kaf en lokken, zijn er boeren, die vermoedelijk 14 a 1500 gulden voor die producten minder zullen ontvangen dan berekend was .
Enkele stukken vlas geven nog boven 300 steen per hectare , waarvan verkocht is voor 57 stuiver per steen . Gelukkig zijn de verdiensten voor den werkman nog al ruimer dan anno passato .
 
1575
Landbouwnieuws (1890)
Landbouwnieuws (1890)
Met de vlasserij is het thans, tengevolge der lage prijzen, niet rooskleurig ; op enkele uitzonderingen na wordt het vlas verkocht van 30 tot 40 stuivers per steen .
In den afval of lokken is geen handel. Ter oorzake van de heerschende influenza , werd het zwingelen nog al vertraagd .
 
1576
Landbouwnieuws (1891)
Landbouwnieuws (1891)
De toestand van de aardappelenteelt in deze streken laat zeer veel te wenschen over. De vroege aardappelen zijn meerondeels door ziekte verloren gegaan, terwijl de latere soorten een zeer gering beschot zullen opleveren .
Eene gunstige uitzondering daarop maken eenige nieuwe soorten te veld staande aardappelen van den landbouwer L. v.d. Meer Szn. alhier, welke aardappelen reeds voor het derde jaar alhier groeien , en oorspronkelijk zijn ingevoerd door den beroemden kweeker Paulsen uit Duitschland.
Bedoelde soorten, welke niet van ziekte te lijden hebben, en zeer goed van smaak zijn , geven onder de ongunstigste omstandigheden , zooals b.v. dezen zomer, nog een bizonder groot beschot .
Geen wonder dus, dat vele landbouwers van hier en elders zich haasten, om die aardappelen machtig te worden , ten einde ze in het volgende jaar uit te zetten en daarmee hun voordeel te doen .
 
1577
Landbouwnieuws (1892)
Landbouwnieuws (1892)
29 Juli . Het vlas plukken is thans afgeloopen , maar de kwantiteit is niet meegevallen . Daarbij is 't vlas voor een groot deel veel te kort van stengel en het zaad is voor 1/3 deel door de rupsen opgegeten . Over het geheel is hier 2/5 minder vlas , dan gewoonlijk , wat voor den werkman een slecht vooruitzicht tegen den winter is . De overige veldvruch - ten beloven eene goede opbrengst , vooral de aardappelen zijn uitmuntend . De puik beste worden verkocht voor f 1,50 k f 2 ,— per hectoliter .
 
1578
Landbouwnieuws (1892)
Landbouwnieuws (1892)
14 Nov. Heden slaagde te Dordrecht voor het examen gymnastiek , vrye en orde-oefeningen, de heeren J. Weeda en J.v. Toledo alhier.
— De aardappel-oogst is thans afgeloopen . Tengevolge van den slappen handel zyn de meeste jammen ingekuild . Het koolzaad en de rogge , alhoewel weinig gezaaid, staan gunstig . Het zwingelen van het vlas is thans in vollen gang , de quantiteit van het vlas laat te wenschen over, de qualiteit is tamelijk goed , met redelijke pryzen . De opbrengstvan lynzaad is beneden het middelmatige . Ten - gevolge van de kleine hoeveelheid voorradig vlas is ervoor den werkman weinig vooruitzicht op werkmet den winter, daar er nu reeds vele arbeiders zonder werk zijn .
 
1579
Landbouwnieuws (1894)
Landbouwnieuws (1894)
20 Juni .
Alhier zijn alle belanghebbenden opgeroepen, om eene vergadering bij te wonen , ten huize van den heer A . van Dijk , om van gedachten te wisselen betreffende het zelfstandig opzenden van een adres aan de regeering , of adhaesie te betuigen aan het adres van de protectionistische landbouw-vereeniging , gevestigd te Utrecht , ten doel hebbende, aan de regeering te verzoeken, een schaal - recht te heffen op tarwe, rogge , koolzaad en raap-olie , benevens een hooger op meel, zoodat de prijzen van tarwe worden opgevoerd tot 9 , die van rogge tot 7 en die van koolzaad tot 12 galden .
De tegenwoordige toestand , die voor de plattelandsbewoners bijna onhoudbaar wordt, zou hierdoor zeker veel verbeteren.
 
1580
Landbouwnieuws (1895)
Landbouwnieuws (1895)
21 Mei. Omtrent den stand der Teldvruchten kan vermeld worden, dat het uitgezaaide vlas uitmuntend te velde staat , alsook de tarwe , met uitzondering van de laat gezaaide, waarvan een gedeelte is omgeploegd.
Rogge en koolzaad staan schraal, erwten en hoonen goed .
Aardappelen en beetwortelen zijn veel uitgezet .
De vruchtboomen hebben nog al van den storm geleden ; summa summarum zijn de vooruitzichten gunstig
 
1581
Landbouwnieuws (augustus 1888)
Landbouwnieuws (augustus 1888)
21 Aug. Het dorschen van bet koolzaad is afgeloopen, over de opbrengst valt niet te klagen. Thans is men druk bezig met het tarwe snijden ; dooreen genomen valt ze niet zoo erg tegen, als men aanvankelijk Verwachtte ; de opbrengst zal echter wel de helft minder zijn dan anno passato ; toen maakte men p , m . twintig hectoliters van het gemet . De erwten zijn vrij goed uitgevallen ; ook de boonen en de haver , doch de beide laatstgenoemden slaan nog tamelijk groen .
Met het vlasreepen en booten is men druk bezig ; dit gewas heeft niet de lengte , welke het gewoonlijk heeft , het ongunstige weder draagt daarvan de schuld ; er is gelukkig weder een ferme quantiteit aangekocht , zoodat het in de aanstaande campagne niet aan werk zal haperen .
Het slechtst van de producten maken het de aardappelen ; de vroege soorten zijn leelijk aangetast aan den knot , en bij de late soorten begint het loof reeds te rotten . De prijzen beginnen tevens knap te stijgen ; het is maar te hopen , dat de Saksers ons te hulp komen .
Nadat een twaalftal varkens aan de vlekziekte zijn bezweken , schijnt die besmettelijke ziekte zich gelukkig niet verder uit te breiden.
 
1582
Landbouwnieuws (juli 1893)
Landbouwnieuws (juli 1893)
Wegens de buitengewone droogte zal een vroegen maar schrale oogst in deze environs plaats hebben.
Tarwe, rogge, koolzaad en erwten zullen een voldoend beschot geven ; doch paardenboonen , ( waarin zich weder de luis vertoont ), minder goed .
Haver , aardappelen en vlas blijven beneden het middelmatige .
Met prijzenswaardigen ijver zijn in andere landstreken aankoopen van vlas gedaan.
Gras is er bijna niet meer en de hooioogst en klavergewassen geven nog niet de helft van een middelmatig gewas
 
1583
Landbouwnieuws (juni 1893)
Landbouwnieuws (juni 1893)
20 Juni. Zooals te voorzien was , kunnen omtrent den stand van het vlas niets dan Jeremiades worden vermeld ; op een enkel stuk na , is het als mislukt te beschouwen. De rogge staat uitmuntend en de tarwe vrij goed ; de erwten beloven een tamelijk beschot, doch de paardenboonen zijn tengevolge der buitengewone droogte, kort en bloeien veel te vroeg ; ook de haver is slecht ; de late aardappelen staan vrij goed , de vroege daarentegen staan veel te droog.
Tengevolge van de buitengewone weersgesteldheid zijn de werkzaamheden op het land schaarsch, gras en hooiland is er bijna niet meer; niet zonder reden wordt door velen de winter met zorg te gemoet gezien.
 
1584
Landbouwnieuws (mei 1893)
Landbouwnieuws (mei 1893)
19 Mei. De vooruitzichten op eene eenigszins gunstige aanstaande vlascampagne verminderen bij den dag . Ten gevolge van de buitengewoon langdurige droogte , is de uitzaaiing van het vlas minder geweest dan aanvankelijk het plan was.
Het in Maart tot halt April gezaaide vlas is niet half opgekomen , waarom een derde gedeelte is omgeploegd.
Het later gezaaide op de lichte gronden is bij enkelen tamelijk goed , doch ook een groot gedeelte slecht opgekomen en als de hemelsluizen niet spoedig geopend worden, is het vlas totaal mislukt, hetgeen vooral voor den ijverigen werkman een zeer groote ramp zoude zijn .
 
1585
Landbouwnieuws (november 1888)
Landbouwnieuws (november 1888)
2 Nov . Nadat men met het dorscben der tarwe begomen is , blijkt , dat de kwantiteit niet tegen valt , maar de kwaliteit laat voor het meerendeel wel wat te wenschen over . De haver geeft een ruim beschot , maar mist eenige kilo's in gewicht , om puik te kunnen heeten .
De paarden- en duivenboonen geren een goed gewas, en zijn nu, dank zij het laatste vriezende weder , binnengehaald , en , hoewel nog niet geschikt om direct te kunnen worden gebruikt , toch droog genoeg om blank te blijven en de noodige hard - heid te krijgen .
Over het vlas is de klacht algemeen ; het gewicht valt 10 tot 25 percent tegen eu de kwaliteit laat veel te wenschen over ; Ware het niet , dat de hoogere pryzen van gewerkt vlas eenige vergoeding gaven , dan ging menige vlasbouwer financieel ten gronde , of zoude minstens zijn bedrijf moeten inkrimpen .
Ook de arbeidersstand ondervindt hiervan helaas , maar al te veel de gevolgen , dewgl verhoogde loonen per steen niet kunnen worden gegeven , en zulks toch noodig is , om het loon evenredig te doen zijn aan het werk , aan dezen tak van nyverheid verbonden .
 
1586
Landbouwnieuws / cursus paardenkennis bij vee-arts Van Buuren (1893)
Landbouwnieuws / cursus paardenkennis bij vee-arts Van Buuren (1893)
3 November. Het rooien der aardappelen is afgeloopen en , daar er volstrekt geen handel is , worden de meeste ingekuild. Het zaaien der tarwe en rogge is geschied; zij staan uitmuntend te velde, alsook het koolzaad .
Gras is er zeer weinig , zoodat de koeien vroeg op stal zullen moeten gebracht worden .
Met het vlaszwingolen is een aanvang gemaakt ; de kwaliteit zal waarschijnlijk tegenvallen , de prijzen zullen denkelijk goed zijn , te betreuren is het, dat er zoo weinig vlas is, waardoor er dezen winter maar half werk zal zijn .
— De cursus over paardenkennis , welke tweekeer 's weeks door den rijksveearts, den heer C. M.van Buuren alhier, gehouden wordt , wordt reedsdoor zes en twintig personen bijgewoond .
 
1587
Landbouwnieuws / Hervormde raad beroept predikant (1889)
Landbouwnieuws / Hervormde raad beroept predikant (1889)
Na het weder sedert een paar dagen aanmerkelijk verbeterd is , schenkt dit verademing aan den landbouwenden stand en is men in staat, een overzicht te geven van de groote schade , welke de zware regens der jongst verloopen weken hebben aangebracht .
De nog te veld staande tarwe is bijna totaal bedorven ; eveneens de haver .
De erwten, welke zich nog te velde bevonden, zijn alle opgeschoten en uitgevallen, zoodat er niets dan wat stroo, voor mest geschikt, overig is .
De schade aan het vlas, alleen in deze gemeente, wordt zooals van vertrouwbare zijde is opgegeven, op ongeveer vjjf duizend gulden begroot ; ook het aardappelengewas heeft veel geleden ; in de laag gelegen landen zijn zeer vele aardappelen verrot .
— Gisteren avond is door den Kerkeraad der Ned . Hervormde gemeente alhier, tot predikantberoepen de Heer W . Oudegeest te Vlijmen (Noord-Brabant).
Het is zeer te wenschen, dat dit beroep door hem moge worden aangenomen, opdat wij weder in het bezit komen van een eigen herder en leeraar
 
1588
Landbouwnieuws / Stand der bevolking 1 januari 1894 (1894)
Landbouwnieuws / Stand der bevolking 1 januari 1894 (1894)
Niettegenstaande de strenge vorst, zonder dat de velden met eene ferme laag sneeuw bedekt waren, heeft het koolzaad, de tarwe en rogge er niet door geleden.
Met zwingelen van het vlas is men, met uitzondering van een paar vlasboeren , bijna klaar gekomen ; in de behoefte aan werk wordt geregeld voorzien door bewerking der lokken .
— In 1893 werden alhier geboren 34 kinderen van het mannelijk en 34 van het vrouwelijk geslacht .
Overleden 19 mannel. en 22 vrouwel . personen.
Ingekomen 33 „ „ 44 „ „
Vertrokken 73 „ „ 86 „ „
Voltrokken huwelijken 17 .
De bevolking der gemeente bedroeg op 31 Dec .jl . 1820 zielen .
 
1589
Landbouwnieuws / Tiendverpachtingen (1890)
Landbouwnieuws / Tiendverpachtingen (1890)
Omtrent de te veld staande vruchten kan gemeld worden, dat de tarwe en haver een middelmatig beschot zullen geven. Rogge wordt hier niet verbouwd. De erwten en paardenboonen staan goed .
Op enkele uitzonderingen na is het vlas in den polder beneden het middelmatige .
De aardappelen hebben veel geleden door den aanhoudenden regen, de vroege zijn dan ook al erg door de ziekte in het loof aangetast.
— Bij de gisteren alhier plaats gehad hebbende jaarlijksche tiendverpachting was er veel animo voor de koorn- en smaltienden, zoodat dezo nogalduur liepen; bij de vlastienden was dit niet zoo zoodat die dan ook aanmerkelijk minder opbrachten dan anno passato.
 
1590
Landbouwnieuws / veroordeelde voormalige diakenen in hoger beroep (1890)
Landbouwnieuws / veroordeelde voormalige diakenen in hoger beroep (1890)
25 April . Door stemgerechtigde ingelanden van den polder Zuidland is met algemeene stemmen tot penningmeester van dien polder benoemd de heer A. van Weel, Candidaat-Notaris alhier .
— Het vlas-zwingelen kan als afgeloopen worden beschouwd , bij weinig handel zijn de prijzenlaag ; naar afval van vlas is meer vraag , echterook tot lage prijzen .
De tarwe staat over 't geheel wat dun en is door het koude weer niet vooruit gewerkt .
De erwten en paardenboouen komen te voor - schijn .
Aardappelen zonder handel .
Het lynzaad zaaien is in vollen gang , er wordt tamelijk veel uitgezaaid .
De weilanden zijn nog tamelijk dor, zoodat de groote voorraad hooi goed te pas komt .
— David van dor Bie en consorten, ontzettediakenen der Hervormde gemeente alhier, zijn, nadat zij onlangs door de Rotterdamsche Rechtbank veroordeeld zijn geworden tot betaling vanf 2800 aan de tegenwoordige diakenen , van ditvonnis in hooger beroep gekomen .
De pleidooien voor het gerechtshof te 's Gravenhage zullen gehouden worden op Woensdag 10 September a . s
 
1591
Landbouwnieuws // Dhr Loeff / Kerken in oktober naar de rechter (1888)
Landbouwnieuws // Dhr Loeff / Kerken in oktober naar de rechter (1888)
Naar men verneemt , heeft de heer C.M . Loeff , Notaris alhier , de benoeming tot bestuurslid der kiesvereeniging Voorne en Putten ,* niet aangenomen .
Bij de gisteren alhier gehouden Tiend verpachting, was de opbrengst belangrijk minder dan verleden jaar , wat met het oog op den stand der veldgewassen en de tegenwoordige schadelijke weersgesteldheid, zeer goed verklaarbaar is .
In den stand der veldgewassen is in den laatsten tijd weinig verbetering gekomen . De opbrengst der tarwe zal zeer middelmatig zijn, ook het vlas, misschien een enkel stuk uitgezonderd, valt niet mede ; de aardappelen laten veel te wenschen over , de haver is vrij goed, alsmede de boonen en erwten , doch deze beginnen door de luizen geplaagd te worden . Door het ongestadige weder , dat wij te verduren hadden, stapelen de veldwerkzaamheden zich nu opeen , de hooioogst is nog in vollen gang en met het vlast rekken is reeds een begin gemaakt ; boven alles is het te wenschen , dat de hemelsluizen wat gesloten blijven .
Naar men verneemt , is de heer J . Bajema alhier beroepen als predikant bij de doleerende kerk te Sneek . Op kerkelijk gebied is het stil, aller aandacht is gevestigd op den 6en October , wanneer de heeren advocaten aan ' t woord zgn .
 
1592
Landbouwnieuws // Kerknieuws (1888)
Landbouwnieuws // Kerknieuws (1888)
8 Juni . Betreffende den stand der veldgewassen kan van hier het navolgende gemeld worden :
De tarwe heeft sterk door de vorst en het bijzonder koude voorjaarsweder geleden; ze staat veel te dun en zal niet meer dan de helft opbrengen van de oogst des vorigen jaars .
Het vlas staat over het algemeen vrij goed , doch zou er niets tegen hebben als de hemelsluizen eens ferm geopend werden, de weilanden, de tuinvruchten, in een woord alles, zal zich gaarne bjj dien wensch aansluiten, vooral, als er een warmere en mildere luchtsgesteldheid aan gepaard gaat .
De aardappelen komen flink voor den dag en beloven een goede opbrengst .
De vruchtboomen hebben goed gebloeid , doch de aardbeziën zijn ten achteren .
De vetstapel is goed gezond en de melk opbrengst is vrij voldoende, altijd den toestand der weilanden in aanmerking genomen.
— Op kerkelijk gebied is het tegenwoordig stil . De godsdienstoefeningen , welke geregeld des Zondags door de ring-predikanten in de gemeentelyke bewaarschool worden gehouden, zijn steeds druk bezocht . De doleerenden vergaderen in de kerk .
 
1593
Landbouwnieuws // Strijd der kerken naar de rechtzaal (1888)
Landbouwnieuws // Strijd der kerken naar de rechtzaal (1888)
29 Juni. Met het grasmaaiien is een aanvang gemaakt, er komt weinig gras af , zoodat de vooruitzichten voor een middelmatige opbrengst van hooi niet verwezenlijkt zullen worden .
De vooruitzichten van de tarwe zijn ook verre van rooskleurig ; als er twee derde van de opbrengst des vorigen jaars komt, zal het mooi zijn .
Het vlas is, op enkele stukken na, zeer middelmatig, de producten zullen wel minder zgn dan anno passato ; in den Zuidlandschen polder is nog bijna niets verkocht . De boeren en de opkoopers kunnen het omtrent den prijs nog niet eens worden .
De haver , boonen en erwten staan goed , ook de aardappelen laten weinig of niets te wenschen over ; de oude zijn goedkoop .
— Naar men verneemt , zullen op Woensdag den 6en Oct . aanstaande voor de arrondissement! - Rechtbank te Rotterdam de pleidooien worden gevoerd in zake de Nederduitsche Hervormde gemeente alhier contra de zich noemende Ned. Hervormde gemeente, tot interventie , aldaar .
 
1594
Landbouwnieuws april 1879 te Zuidland
Landbouwnieuws april 1879 te Zuidland
 
1595
Landbouwnieuws augustus 1879: Slechte (natte) zomer zorgt voor zorgen.
Landbouwnieuws augustus 1879: Slechte (natte) zomer zorgt voor zorgen.
 
1596
Landbouwnieuws L. van der Meer (1891)
Landbouwnieuws L. van der Meer (1891)
Een wonderbaar groote opbrengst oogst de heer Van der Meer alhier van zijn aardappelland , naar men verneemt , 400 mud van den bunder en dan is de qualiteit zoo goed , dat de aardappelen van zoo'n bunder f2000 opbrengen . Voor de zes bunders, die de heer van der Meer met aardappelen had bepoot , is dit de kapitale som van f12000 .
Waarlijk , om van te watertanden, nu algemeen de aardappeloogst zoo slecht is .
 
1597
Landbouwnieuws oktober 1879. Slechte vooruitzichten. Alle hoop gevestigd op het vlaszwingelen (1879)
Landbouwnieuws oktober 1879. Slechte vooruitzichten. Alle hoop gevestigd op het vlaszwingelen (1879)
14 Oct . De jeremiaden omtrent den zeer slechten oogst in het algemeen en dien van de aardappelen in het bijzonder zijn niet zonder reden , en de nadeden daarvan ondervindt een ieder . Dooreen komt de opbrengst van laatstgenoemd product slechts op een vijfde gedeelte van de op - brengst welke een goed jaar levert . Er zijn landbouwers , die gewoonlijk een opbrengst van zestig tot honderd hectoliters per gemet of een halve hectare oogsten , en zich nu moeten contenteeren met niet meei 1 dan vijf hectoliters per gemet .
Dé oogst van mangelwortelen of bijten t is onvoordeelig ; ze zijn klein van stuk .
De veehandel ondervindt ook een gevoelige stoot ^ anderhalfjarige ossen , in het voorjaar voor deretweide voor / 140 gekocht , konden bij het einde van het saisoen niet meer dan /" 120 opbrengen .
Waar zouden de klaagliederen eindigen , als men alles wilde opsommen , wat de landbouwer al » producent en de burger als consument aan schade en duurte ondervindt ? — Voor den ijverigen arbeids - man is het zeer te wenschen , dat het vlaszwingelen meer dan den vorigen winter moge opbrengen , daar zulks een levenskwestie voor hen is
 
1598
Landbouwnieuws uit Zuidland juni 1878
Landbouwnieuws uit Zuidland juni 1878
28 Juni . Het grasmaaien en hooien is aan de orde van den dag . De opbrengst is zeer voldoende . De groei der aardappelen , die , bij de lang aangehouden koude , veel te wenschen overliet , heeft zich , sedert wij ons in een tropische hitte van c . a . 90 graden Fahrenheit mogen verheugen , veel verbeterd , maar nu begint zich de gevreesde vijand , de aardappelziekle , weder te openbaren , dat buiten - gowoon vroeg is .
Hot vlas , de hartader der verdiensten van den minderen man alhier , staat gelukkig over het geheel goed , en boter dan het vurig jaar , zoodat men zich vleien mag , dat deze bron van verdienste milder dan toen zal vloeien .
 
1599
Landbouwnieuws van augustus 1878 Zuidland.
Landbouwnieuws van augustus 1878 Zuidland.
31 Aug . De vruchten des velds zijn , op de boonen na , binnengehaald . Over het algemeen zijn de resultaten niet ongunstig ; vooral de erwten zijn zeldzaam best gelukt . Ook het hoofdproduct , de tarwe , is over het algemeen goed beladen en belooft veel stroo . De haver is best , doch de boonen zijn maar redelijk .
De frissche aardappelen houden zich goed zon - der ziekte .
Appelen zijn er veel , maar peren wéinig - Summa , Summarum mag dus de nijvere landman en allen , die er belang bij hebben ( en wie heeft dat niet ) dankbaar en tevreden zijn
 
1600
Landbouwnieuws Zuidland 7 september 1878
Wethouder L. Hazejager Gz herkozen.
Landbouwnieuws Zuidland 7 september 1878 Wethouder L. Hazejager Gz herkozen.
7 Sept . Het prachtige weder , waarin wij ons , sedert het begin dezer week , mogen verheugen , heeft de te billijken vrees der vlassers , dat het vlas (' t welk nog veel buiten stond ,) groote schade zou lijden , gelukkig , voor een groot deel , Tiiet bewaarheid . Onbetaalbaar is het dus , dat het onstuimig en regenachtig weder zich , zoo op eens , tot deugd heeft geschikt ; want , als het zwingelen in den winter hier goed gaat , gaat het er velen goed ; en het kan , voor den oppassenden en ijverigen werkman , gerust een levenskwestie genoemd worden .

*— Bij de op den 3den dezer alhier plaats gehad hebbende verkiezing van een Wethouder , is als zoodanig herkozen de heer L . Hazejager Gz
 

    «Vorige «1 ... 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... 52» Volgende»