Jan van Essen

Mannelijk 1803 - 1889  (85 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Media    |    Bronnen    |    Alles    |    PDF

 • Naam Jan van Essen 
  Geboren 25 dec 1803  Zuidland Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [1
  Gedoopt 26 dec 1803  Zuidland Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [1
  • Getuige: Aletta Grootveld
  Geslacht Mannelijk 
  Beroep 1837-1887  Zuidland Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Gemeentebode, postbode 
  Overleden 24 feb 1889  Zuidland Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [2
  Persoon-ID I1547  Zuidland Genealogie
  Laatst gewijzigd op 16 dec 2016 

  Vader Louis Janszn van Essen,   geb. 21 jul 1772, Numansdorp Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 5 mrt 1837, Zuidland Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 64 jaar) 
  Moeder Teuna Jans Verburg,   ged. 25 dec 1772, Zuidland Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 12 mei 1861, Zuidland Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd ~ 88 jaar) 
  Gezins-ID F824  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Klara Elizabeth van Driel,   geb. 21 dec 1808, Zuidland Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 18 jul 1836, Zuidland Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 27 jaar) 
  Getrouwd 24 okt 1833  Zuidland Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  [3
  • Bij huwelijk de leeftijd van 29 en 24 jaar.
  Kinderen 
  +1. Teuna Hadewina van Essen,   geb. 1 aug 1834, 's-Hertogenbosch Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie,   ovl. 30 apr 1905, Zuidland Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie  (Leeftijd 70 jaar)
  Laatst gewijzigd op 18 apr 2014 
  Gezins-ID F676  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Foto's
  Metalen Kruis
  Metalen Kruis
  Toen België zich in 1830 via een opstand wilde losmaken van ‘Holland’ werd door Koning Willem getracht met geweld de Belgen alsnog binnen de grenzen te houden. Deze actie zou later bekend worden als de tiendaagse veldtocht. Soldaten die aan deze ‘heldentocht’ hadden meegedaan, kregen later op 12 september 1831 het Metalen Kruis 1830-1831. Ook Slandenaars hebben toentertijd in het leger gediend, dat overigens succesvol was. In die zin, de Belgen werden verslagen maar door de Franse en Katholieke steun werd toch onafhankelijkheid afgedwongen.

  Via Familysearch en het nationaal archief zijn veel van de militaire registers inmiddels op het internet inzichtelijk gemaakt. Hierin is te zoeken maar alleen op naam. Voor de meeste onderzoekers is dat genoeg, maar ik wil het liefst natuurlijk op geboorteplaats zoeken want ik ben op zoek naar Slandenaars.
  Het zoeken is voor mij dus lastiger. Inmiddels heb ik twee Slandenaars gevonden die het Metalen Kruis hebben gekregen .
  Het mooie van het militaire register van die tijd is, met gebrek aan de fotografie natuurlijk, dat werd omschreven hoe iemand er uit zag. Dat levert informatie op over hoe onze voorouders er uitzagen. Natuurlijk is het leuk om te weten wat de kleur van de ogen en het haar was, maar ook wat meer klinische omschrijvingen als “hoog voorhoofd” en “grote neus” spreken tot de verbeelding en misschien wel herkenbaarheid.
  Er werd toen ook nog gebruik gemaakt van oude lengtematen, namelijk de el (1m), de palm (10cm), duim (1 cm) en de streep (1mm).

  Zo is er Pieter Herrewijnen, geboren in 1808 in Zuidland en dus ten tijde van de strijd 22 jaar oud, met bruin haar en blauwe ogen. Zijn lengte komt op ongeveer 1m71cm.
  Hij is de strijd goed uitgekomen want hij is in 1838, gewoon weer in Zuidland, getrouwd met Maria Hoogstad en zijn kinderen en kleinkinderen zijn ook Slandenaars gebleven. Daarom zou het leuk zijn om te weten te komen of Pieter’s onderscheiding in de familie is gebleven?
  Pieter is op 58 jarige leeftijd in 1866 in Zuidland overleden.

  De andere Slandenaar die ik ben tegengekomen is Benjamin van Hoffen, geboren in 1811 in Zuidland en ten tijde van de veldtocht 19/20 jaar jong. Bruin haar, bruine ogen en een vrij klein mannetje van 1m59.
  Ook hij overleefde de strijd en Benjamin trouwde in 1835 in Abbenbroek met Macheltje Ruighaver en later (ca 1846) verhuisde het gezin naar Oud-Beijerland waar hij in 1862 als weduwnaar hertrouwde met Jannigje van Vliet. In 1891 overlijdt hij daar op 80-jarige leeftijd.

  Inmiddels ook gevonden: Cornelis Bottenberg, Jan van Essen, Teunes Swaneveld.

  Krantenartikelen
  Jubileum voor bode J. van Essen (1877).
  Jubileum voor bode J. van Essen (1877).
  Verledene week Dinsdag vierde de heer J . van Essen alhier zijn 40-jarig jubilé als bode van déze gëmeènte en de polders Zuidland , Velgersdijk en Nieuw-Stompaard . Door de leden van de besturen dier polders werd den jubilares een fraai zilveren geschenk aangeboden .
  83 jarige Jan van Essen reeds 50 jaar gemeentebode ! (1887)
  83 jarige Jan van Essen reeds 50 jaar gemeentebode ! (1887)
  Den 6 Maart aanstaande zal het 50 jaar geleden zijn , dat Jan van Essen alhier werd benoemd tot gemeentebode , en bode van de polders Zuidland en Velgersdijk. Wegens den Zondag hoopt hij den 7en zijn feest te vieren . De 83-jarige jubilaris neemt nog steeds getrouw en met ijver zijne betrekkingen waar .
  50-jarig jubileum Jan van Essen uitgebreid beschreven (1887)
  50-jarig jubileum Jan van Essen uitgebreid beschreven (1887)
  — 12 Maart . Laatstleden Maandag vierde de Heer Jan van Essen alhier, zijn gouden jubile als bode der gemeente Zuidland, en van de polders Velgersdijk en Nieuw Stompaard .
  Zeer vele waren de bewijzen van waardeering, die de jubilaris mocht ontvangen.
  De leden van den gemeenteraad en de bestuursleden van genoemde polders waren des morgens te elf uur bij den Jubilaris tegenwoordig. Uit naam van allen werd de Heer Van Essen door den Burgemeester dezer gemeente, in eene keurige rede, geluk gewenscht en hem namens genoemde besturen een zichtbaar bewijs van waardering en achting aangeboden. Dat geschenk bestond uit een zwaren gouden bril in een schildpadden brillen doos met gouden schild en inscriptie, welke doos weer vervat was in een keurig étui.
  Bij een en ander was een album gevoegd in rood fluweelen band, waarin met zeer veel smaak en onberispelijk schoon de namen van de gevers waren ingeschreven door den Heer J . Oprel te Rotterdam . Van de vele geschenken, welke verder nog door den jubilaris werden ontvangen, willen we de voornaamste even aanstippen.
  Een keurige leuningstoel van den Heer F. Hoijer te Rotterdam.
  Een sigare étui met gouden slot en inscriptie van den Ambachtsheer dezer gemeente, den Heer P. van Braam Blussè. Een prachtige aquarel, voorstellende een der stadsgezichten te Amsterdam , van een naamgenoot van de jubilaris, den Heer J . van Essen kunstschilder te Amsterdam . Verder ontving de jubilaris zeer vele brieven , kaartjes en geschenken , alle bewijzen van de achting en waardering , die hij geniet. De dag werd ten huize van den Heer Van Essen feestelijk doorgebracht en tot middernacht waren velen aldaar genoegelijk bijeen.
  Jan van Essen aangesteld als polder secretaris (1887)
  Jan van Essen aangesteld als polder secretaris (1887)
  27 Juni . Tot secretaris van den polder Zuidland , in plaats van wijlen den heer J. Kluit , is door de stemgerechtigden benoemd de heer Jan van Essen alhier.
  — Met het grasmaaien is een aanvang gemaakt ; zooals te verwachten was zit er niet veel op, en het is zoo hard "als koperdraad", zeggen de maaiers , een gevolg van de exorbitante droogte. de hemelsluizen zijn dus wel vast gesloten, en zoo lang als Je wind zoo boog blijft , zullen ze wel niet geopend worden .
  Algemeen is de wensch naar regen .
  Oorlogsveteraan en alleskunner Jan van Essen overleden // Oudste inwoner van het dorp, Daniel van Rij, overleden (1889)
  Oorlogsveteraan en alleskunner Jan van Essen overleden // Oudste inwoner van het dorp, Daniel van Rij, overleden (1889)
  Gisteren overleed alhier in den ouderdom van ruim 85 jaren , de Heer Jan van Essen , oudstrijder bij den tiendaagschen veldtocht , drager van het metalen Kruis .
  Gedurende een tijdvak van 53 jaren bekleedde hij alhier de betrekking van gemeentebode steeds met lust en ijver .
  Behalve in de genoemde betrekking , was bij nog werkzaam in zeven eu twintig functiën , en wel van secretaris , bode en sluiswachter bij de onderscheidene polderbesturen , zoo van hier als elders .
  Al deze betrekkingen werden steeds met de meeste nauwgezetheid door hem waargenomen en dit zal zeer zeker door de betrokken besturen ten zeerste gewaardeerd blijven .
  — De oudste inwoner dezer gemeente, Daniël van Rij, is gisteren ook overleden, in den ouderdom van ruim 94 jaren.

 • Bronnen 
  1. [S1] BS, Nederland, (Nationale Archief), https://www.wiewaswie.nl/personen-zoeken/zoeken/document/a2apersonid/88227227/srcid/22623249/oid/1.

  2. [S1] BS, Nederland, (Nationale Archief), https://www.wiewaswie.nl/personen-zoeken/zoeken/document/a2apersonid/88445489/srcid/22679197/oid/1.
   8

  3. [S1] BS, Nederland, (Nationale Archief), https://www.wiewaswie.nl/personen-zoeken/zoeken/document/a2apersonid/88427613/srcid/22674573/oid/1.