Andries van Dijk

Mannelijk 1849 - 1919  (69 jaar)


 

Levensverhaal van Andries van Dijk en Louise Stibbe.

Levensverhaal van Andries van Dijk en Louise Stibbe. Vrijwel hun gehele familie is in de concentratiekampen omgekomen.

Van een bruiloft komt een bruiloft. In november 1876 trouwde Hanna Stibbe, een zuster van Louise, met Samuel van Dijk en toen het nieuwe jaar nog maar enkele weken oud was, hebben Andries en Louise elkaar trouw beloofd.
Andries van de zoon van Philip, geboren in Kessel, zijn moeder kwam uit Haaksbergen. De familie woonde in Zaltbommel.
Getuigen bij het huwelijk zijn: Benjamin van Dijk, 28 jaar, vleeshouwer te IJsselmonde, broer; Benjamin Mozes Morel 48 jaar, koopman te Brielle; Hartog Andries Cohen, 27 jaar, koopman te Brielle en Izaak Sterner, 24 jaar, klerk alhier.

Andries had zijn beroep van herbergier voor het gemak onderverdeeld in logementhouder, stalhouder, biljarthouder, societeithouder, winkelier, koffiehuishouder, daarbij was hij ook nog vleeshouwer. De Herberg 'Het wapen van Zuidland en Velgersdijk' stond op de hoek van de Ring/Langeslop. Achter het huis aan de kant van het Langeslop had hij een slachtplaats. Iedere week werden de bestellingen opgenomen en later thuisbezorgd.
Andries was mede-oprichter van de synogoge en mede-eigenaar van de begraafplaats en had diverse functies in het kerkbestuur.

In 1904 verhuizen ze naar de Breedstraat 115 (nu 7) en dan is Andries weer uitsluitend slager. Enkele jaren later beginnen ze een slagerswinkeltje op Dam (nu 4). Toen in 1917 de huiseigenaar hun winkeltje verkocht, wilde de nieuwe eigenaar dat Andries en Louise uit het huis gingen, hoewel bij de verkoop anders was afgesproken. Protesten hielpen niet en op 7 mei vertrokken ze naar Heenvliet waar ze zich vestigden aan de Vissersdijk.

Er was een sterke familieband. Men ging regelmatig bij elkaar op visite en soms dagjes uit. Het familiedevies was "Vier uw vierdagen' en dan gezamenlijk op de foto.
Maar de klauwen van het Berlijnse monster hebben tijdens de tweede wereldoorlog de familie van Dijk verpletterd. In Auschwitz, Sobibor en Midden-Europa kam een einde aan de vele levens zo vol beloften. Zij die terugkwamen, droegen en dragen het verdriet mee.

Eigenaar/BronRiet de Leeuw van Weenen-van der Hoek
Verbonden metAndries van Dijk; Louise Stibbe